Burgemeester Hever pleit voor camerasysteem, Zemst nuanceert

Vandalen vernielen Heverse opslagplaats

De ravage in de gemeentelijke werkplaats was enorm na de brand.

Foto: evb

Hever/Zemst -

Vandalen brachten aanzienlijke schade toe aan een gemeentelijke opslagplaats in Hever (Boortmeerbeek). Aangezien er ook een wagen werd gestolen, pleit de burgemeester voor een camerasysteem met nummerplaatherkenning zoals in Mechelen.

De vandalenstreken kwamen pas op tweede nieuwjaarsdag aan het licht. Vandalen richtten aanzienlijke schade aan in het gebouw langs de Ravensteinstraat en staken het in brand om sporen uit te wissen.

De daders gingen niet alleen aan de haal met een twee bosmaaiers, hogedrukreinigers, grasmaaiers, werkkoffers, werkkledij, bidons benzine, tankkaarten en sleutelbossen, ook een Citroën Jumpy werd gestolen, vermoedelijk om de gestolen goederen mee te vervoeren. De daders tankten twee keer, op 30 en 31 december bij een benzinestation op de Leuvensesteenweg op de grens met Muizen.

Aan het bewuste tankstation in Hever hangen geen bewakingscamera's zodat het opsporen van de daders moeilijk is.

‘Ik ben groot voorstander om een systeem van nummerplaatherkenning in te voeren in de politiezone (Haacht-Keerbergen-Boortmeerbeek)', geeft de burgemeester Michel Baert (Open VLD) toe.

‘In Mechelen, dat grenst aan Hever, zijn die al een tijd in gebruik. In het verleden heb ik hiervoor ook al gepleit. Argumenten zoals het recht op privacy hielden dit echter tegen. Nochtans zou zo'n systeem in deze gevallen efficiënt zijn geweest. Na dit voorval zal ik hiervoor blijven pleiten. De steden en gemeenten moeten inspelen op elkaar. Stilaan weten bendes wel dat ze door de nummerplaatherkenning in Mechelen snel kunnen worden gevat zodat ze zich verplaatsen naar buurgemeenten waar de pakkans kleiner is.'

Aanpak in Zemst

In Zemst, een andere grensgemeente van Mechelen, reageren ze iets voorzichtiger. Volgens hoofdinspecteur van politiezone Kastze, Filip Van Steenbergen, moet de invloed van het Mechelse camerasysteem op de toename van het aantal inbraken toch enigszins worden genuanceerd.

‘Enerzijds heeft de federale politie Mechelen vorige zomer een grote inbrekersbende opgerold. Anderzijds is het wel zo dat de camera's de pakkans voor inbrekers en criminelen verhogen waardoor ze ginds wegblijven. Voor Zemst is een inbrakengolf echter niets nieuws aangezien het, door de nabijheid van Brussel, in een diefstalgevoelige regio ligt.'

Daarom startte de politie dit jaar met de pro-actieve campagne ‘DARK' met als doel het aantal inbraken tijdens de donkere maanden november-december te verminderen.

De eerste resultaten tonen aan dat deze actie zijn vruchten heeft afgeworpen. Van Steenbergen ziet dan ook meer heil in een dergelijke aanpak dan in het Mechelse camerasysteem.

Ook burgemeester Baert beseft dat hij geen soloslim kan spelen in deze materie: ‘Ik kaart de camera's nog eens aan op het volgende politiecollege en op de zonale veiligheidsraad. De installatie van de camera's moet regionaal worden bekeken om tot een beter veiligheidsbeleid te komen.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio