SP.A- en Open VLD-schepenen houden hun Volvo's

Eén dienstwagen voor drie groene schepenen

GENT -

De drie Gentse schepenen van Groen delen de komende zes jaar samen één dienstwagen, een Volvo V50. ‘De rest doen we met de fiets, het openbaar vervoer, Cambio of desnoods een taxi', klinkt het. De andere schepenen houden elk hun eigen Volvo, voorlopig toch.

De kersverse Groen-schepenen Filip Watteeuw, Elke Decruynaere en Tine Heyse staan twee van de drie dienstwagens waar ze samen recht op hebben, af. Dat besliste de partij gisteren. De drie groene schepenen delen de komende legislatuur samen één dienstwagen: een Volvo V50 die ze geërfd hebben van het vorige schepencollege.

De burgemeester en schepenen hebben in Gent elk recht op hun eigen dienstwagen. Dat zijn sinds mensenheugenis Volvo's. Niet de meest milieuvriendelijke wagens, maar met een grote Volvo-fabriek in de stad wel een logische keuze.

Kritiek

Gezien hun uitgesproken mobiliteitsstandpunt kon Groen bijna niet anders dan de regeling aanpassen. Bovendien had de partij de voorbije legislaturen herhaaldelijk zware kritiek op het principe één schepen, één auto .

‘Mochten we de keuze hebben dan gingen we voor een elektrische Volvo, maar deze wagen is nog maar aangekocht in 2010. Het zou niet slim zijn om hem zomaar aan de kant te laten staan', zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.

‘We zullen ons zoveel mogelijk met de fiets en het openbaar vervoer verplaatsen. Voor langere afstanden gebruiken we de gedeelde dienstwagen. Is die bezet, dan schakelen we over op een Cambio-voertuig of desnoods een taxi', zegt Watteeuw.

Niet handig

Kartelpartner SP.A volgt voorlopig het groene voorbeeld niet. Burgemeester Termont en de vijf rode schepenen houden hun Volvo's. ‘Een dienstwagen delen is niet echt handig. Sommigen schepenen moeten voor hun werk veel van de ene plek naar de andere hollen. Het is niet eenvoudig om dat met de fiets te doen. Het openbaar vervoer neemt te veel tijd in beslag', zegt schepen Martine De Regge (SP.A), die sinds kort bevoegd is voor het wagenpark van Stad Gent.

‘Maar het is goed dat de groene schepenen dit systeem uittesten. Als het haalbaar blijkt kunnen we het delen van dienstwagens bespreken wanneer de oudste wagens vervangen moeten worden over een paar jaar.'

Ook de drie liberale schepenen staan niet te springen om hun Volvo's op te geven. ‘Wij houden elk onze dienstwagen. Het schepencollege rijdt al meer dan vijfentwintig jaar rond met Volvo's. Er is geen reden om dat te veranderen', zegt schepen Christophe Peeters (Open VLD). ‘Volvo heeft bovendien nog geen hybride wagen.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio