Gerechtelijk dossier lopende tegen bekende discotheek

The Oh! krijgt afscheidsfeest

Uitbater Pedro De Schamphelaere zegt altijd zwaar geïnvesteerd te hebben in beveiliging om overlast te voorkomen.

Gistel/Oostende -

De laatste fuif van The Oh! in Gistel gaat vanavond gewoon door. Het schepencollege kon door een gerechtelijk dossier nu al tot sluiting overgaan, maar gaat daar niet op in. The Oh! start volgende week een nieuwe discotheek in Oostende.

The Oh! neemt deze avond afscheid van Gistel met als apotheose de verloting van een Audi TT. Burgemeester Bart Halewyck (CD&V) kon nochtans op basis van een gerechtelijk dossier de slotfuif alsnog verstoren en de discotheek voor drie maanden sluiten.

Omdat The Oh! na vanavond een discotheek opstart in Oostende, besliste het schepencollege daar niet op in te gaan. ‘Om meer amok te voorkomen', zegt burgemeester Bart Halewyck (CD&V). ‘De stad kon door een lopend gerechtelijk dossier op basis van artikel negen van de drugswetgeving tot sluiting overgaan. De party kort vooraf nog annuleren zou wellicht enkel voor meer overlast zorgen voor de buurt', stelt Halewyck.

The Oh! was sinds september 2009 gevestigd in de Heyvaertlaan in Gistel, nadat de discotheek in het Oost-Vlaamse Gavere geen nieuwe milieuvergunning had gekregen. Het gebouw bevindt zich vlak naast verschillende woningen en appartementen waardoor buurtbewoners er klagen over overlast.

Het gerechtelijk dossier zou verschillende inbreuken bevatten en kan straks nog een juridisch staartje krijgen voor de strafrechtbank. ‘We zullen het dossier in elk geval doorspelen aan Oostende', zegt burgemeester Halewyck.

Uitbater Pedro De Schamphelaere valt uit de lucht over het gerechtelijk dossier. ‘Daar weet ik helemaal niets van. Van gerechtelijke stappen ben ik helemaal niet op de hoogte. Bij elke horecazaak zijn er wel één of twee buren die klagen over overlast. De afgelopen jaren hebben wij nochtans nooit klachten ontvangen. Enkel de laatste maand, omdat het schepencollege zich moest uitspreken over een nieuwe vergunning, zijn er buren in actie geschoten', zegt Pedro.

De stad Gistel verleende eind december geen nieuwe vergunning aan de discotheek. Maar The Oh! lanceert volgende week al een openingsfuif in een compleet vernieuwde club in Hangar 1 in Oostende. ‘Voor alle duidelijkheid: de verhuis heeft niets te maken met het niet verlengen van de milieuvergunning. De start van een nieuwe discotheek in Oostende stond al lang vast. Wij huren Hangar 1 al sinds 2005 en hebben het in 2009 overgenomen. We organiseren hier verschillende fuiven, tot zelfs bedrijfsfeesten. Straks wordt de club dus elke zaterdag ingenomen door The Oh!', zegt Pedro De Schamphelaere.

Metaaldetector

‘We hebben altijd fors geïnvesteerd om de overlast te beperken en conform de wetgeving te zijn, anders zouden we niet al 19 jaar meedraaien. Ook hier zullen we preventief werken en zal er security, camerabewaking, een lidkaartensysteem en een metaaldetector zijn'.

De stad Oostende is officieel nog niet op de hoogte gesteld van de komst van The Oh! naar de badstad. ‘Het fuifreglement stelt nochtans dat er vooraf gecommuniceerd moet worden', stelt korpschef Philip Caestecker. ‘We raden de organisatie dan ook aan om op korte termijn contact op te nemen, zodat er geen maatregelen moeten genomen worden', zegt Caestecker.

Dat probleem zou intussen opgelost zijn. ‘Wellicht gaat het om een misverstand, want we hebben een aangetekend schrijven gestuurd naar het schepencollege en de politie ter kennisgeving van de nieuwe discotheek', zegt Pedro De Schamphelaere.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio