Herverkozen president Venezuela dreigt eigen inauguratie te missen

Akelige stilte rond gezondheid Chávez

Akelige stilte rond gezondheid Chávez

Huga Chávez heeft nog vijf dagen om boven water te komen, of hij mist zijn inauguratie.

Foto: ap

‘Complicaties' na een ‘ernstige longinfectie', dat is de officiële uitleg die Venezuela geeft over de toestand van zopas herverkozen president Hugo Chávez. Geruchten over een beademingsmachine of zelfs een overlijden worden alsmaar hardnekkiger.

Al 25 dagen is het akelig stil rond Hugo Chávez, stilaan de vaakst doodverklaarde man ter wereld. Vijf dagen heeft hij nog om boven water te komen. Want op 10 januari wordt hij officieel ingezworen voor een nieuwe termijn als president van Venezuela. Maar in het Zuid-Amerikaanse land hebben ze er weinig vertrouwen in dat het zal lukken.

Zelfs de officiële mededeling van de staat klinkt weinig hoopgevend. ‘Na de delicate operatie van 11 december vorige maand is commandant Chávez geconfronteerd met complicaties na een ernstige longinfectie die ademhalings-moeilijkheden veroorzaken.'

Met de gezondheid van de 58-jarige Chávez gaat het al sinds juni 2011 niet zo goed: toen werd er kanker bij hem vastgesteld. Na operaties, chemotherapie en bestraling besliste hij toch om zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen en in oktober werd hij herverkozen voor nog eens zes jaar.

De operatie van 11 december, die in Cuba plaatsvond, was al zijn vierde. Nadien was te horen dat hij zijn werkzaamheden vanop zijn ziekbed hervatte, maar van de president zelf werd niets meer vernomen.

‘Psychologische oorlog'

De uitleg van de regering doet vermoeden dat hij aan een beademingsmachine ligt, maar de overheid reageerde al bij voorbaat op alle geruchten. ‘De regering heeft het volste vertrouwen in het medische team dat de president begeleidt en roept het volk op om de psychologische oorlog van de internationale media te negeren, want die hebben tot doel de republiek te destabiliseren.'

De oppositie is niet blij met de huidige gang van zaken en vindt dat de 28 miljoen Venezolanen recht hebben op details over de gezondheidstoestand van hun president. Onder andere de burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma, pleit voor een onafhankelijke commissie van dokters en politici om te oordelen over de toestand van Chávez. Want het is nog maar de vraag of het wel wettelijk is om de geplande inauguratie van 10 januari uit te stellen.

Als zou blijken dat Chávez niet in staat is om zijn ambt verder uit te voeren, moeten er binnen de dertig dagen nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Al voor zijn operatie duidde Chávez vicepresident Nicolas Maduro aan als kandidaat-opvolger. De 50-jarige ex-buschauffeur en vakbondsman is al sinds de jaren 80 nauw bevriend met Chávez en werkte hard om de banden van zijn land met Iran, Rusland en China aan te halen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees