Peter Van Rompuy: 'N-VA wil splitsen zonder woord splitsing te gebruiken'

Peter Van Rompuy Foto: Michiel Hendryckx

Er wordt door voormalig kartelpartner CD&V gemengd gereageerd op de uitspraken van N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts over het confederalisme. Michel Doomst is tevreden met het discours van de N-VA, Peter Van Rompuy gelooft er niet in.

In een interview met Metro erkent N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts dat er momenteel geen draagvlak bestaat voor een onafhankelijk Vlaanderen. De partij zet daarom in op het 'confederalisme', een term die de partij op een congres rond de jaarwisseling concreet wil invullen.

Kamerlid Michel Doomst (CD&V) is blij met de uitspraak van Weyts, zo zei hij op de VRT. Volgens hem keurt de N-VA daarmee impliciet het traject goed dat de CD&V al bijna tien jaar verkondigt en 'dat straks via de staatshervorming verder wordt uigetekend'.

De burgemeester van Gooik zegt nog tevreden te zijn dat 'de N-VA inziet dat er voor hun werkelijke fundamentele boodschap, de splitsing van het land, helemaal geen draagvlak bestaat.'

'De N-VA is hierbij uitgenodigd om de daad bij het evolutie-woord te voegen', zegt de CD&V'er. 'Met de vlag zwaaien mag, het beleid in de goede richting duwen mag ook.'

'Splitsing blijft doel'

Maar er zijn ook andere stemmen binnen de CD&V. Volgens Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy blijft de splitsing het doel. Voorzitter Bart De Wever wil immers desnoods 'buiten de grondwet om' het confederalisme doordrukken en enkel nog onderhandelen over welke bevoegdheden federaal kunnen blijven, argumenteert hij op zijn website. Maar over dat laatste 'geraakt men veelal niet verder dan defensie'.

De Wever merkte daarbij op dat ook het algemeen stemrecht 'buiten de grondwet om' tot stand kwam, 'maar laat na te melden dat alle veranderingen buiten de grondwet enkel gebeurden bij unanimiteit, in beide taalgroepen, aldus Van Rompuy.

'Voor N-VA is de inzet van de verkiezingen in 2014 dus de splitsing van de sociale zekerheid, de gehele fiscaliteit, de staatsschuld', besluit de CD&V'er. Het confederalisme van N-VA kan volgens hem dus 'enkel geduid worden als een Vlaanderen dat zich eenzijdig onafhankelijk verklaart' en eventueel nadien nog wat 'minimale bevoegdheden' wil delen.

'Tegenover dit confederalisme verbleken zelfs de Vlaamse resoluties tot 'borrelnootjes'', zegt de zoon van Herman Van Rompuy. 

Van Rompuy ziet dan ook een fundamenteel verschil met CD&V, dat in 2014 vooreerst de nieuwe bevoegdheden uit de zesde staatshervorming wil invullen 'om maximaal te beantwoorden aan de eigen socio-economische noden'.

Corrigeer

MEER NIEUWS