'Confederalisme van N-VA is lege schelp'

'Confederalisme van N-VA is lege schelp'

Foto: BELGA

Een dag na zijn opgemerkt interview in Paris Match heeft Eric Van Rompuy in Terzake (Canvas) nu ook zijn steentje bijgedragen in het debat over confederalisme. 'In 2014 wil de N-VA een lege schelp maken', zo zegt hij. 'Hun plannen zouden tot economische chaos leiden.'

Van Rompuy (CD&V) zat in Terzake aan tafel met Peter De Roover van de Vlaamse Volksbeweging. Ze reageerden op de uitspraken van N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts in Metro. Die stelde dat er onder de bevolking nog geen draagvlak is voor een onafhankelijk Vlaanderen, en dat er dus eerst naar confederalisme moet worden gestreefd.

Alleen betekent die term voor iedere partij wat anders, zo blijkt. 'Voor ons wil confederalisme zeggen dat het zwaartepunt van de beslissingsmacht verhuist naar de deelstaten', aldus Eric Van Rompuy. 'Als de zesde staatshervorming doorgevoerd zal zijn, dan wordt een transfer van 17 miljard euro naar de deelstaten gerealiseerd. (...) Deze zesde staatshervorming zal Copernicaans zijn, zoals (Vlaams minister-president) Kris Peeters vooropgesteld had.'

Van Rompuy merkt daarbij op dat de CD&V wel nog voort wil praten over meer bevoegdheden voor de deelstaten.

'Griekse toestanden'

De N-VA van haar kant heeft al vaker duidelijk gemaakt dat de staatshervorming zoals die nu op tafel ligt, bijlange niet ver genoeg gaat.

'Wat de N-VA wil, zou leiden tot Griekse toestanden', stelt Van Rompuy. 'Zo wil ze de financiering en de uitgaven van de sociale zekerheid splitsen. En ze wil ook de rijksschuld verdelen. En dat moet dan onderhandeld worden met de Franstaligen, zonder van Brussel te spreken. Zoiets doet het systeem ontploffen.'

Van Rompuy wijst erop dat de N-VA niet wil zetelen in een federale regering en haar idee van confederalisme dus wil meenemen naar de Vlaamse overheid, om dan van daaruit haar plannen uit te voeren. 'Terwijl zulke zaken in de Kamer en Senaat moeten goedgekeurd worden', zegt het Vlaams parlementslid.

In het debat zei De Roover dat Van Rompuy met zijn discours al meteen de onderhandelingspositie van de Vlamingen verzwakt, door de enige angst van de Franstaligen – de splitsing van België – weg te nemen.

Het boegbeeld van de Vlaamse Volksbeweging is zelf niet te vinden voor confederalisme, dat slechts 'een tussenoplossing' is. Hij merkt daarbij op dat nergens aangetoond is dat er bij de bevolking geen draagvlak is voor een onafhankelijk Vlaanderen.

Corrigeer

MEER NIEUWS