Kevin Pauwels: ‘Brommertrainingen stuwen me vooruit'

Sommigen verwachten op de vlakke omloop in Rome zowat een massaspurt.

Foto: Marc Van Hecke

BAAL/KALMTHOUT -

Geen paarden maar veldrijders zijn vandaag de attractie op de Hippodroom van Capanelle. In de schaduw van de Italiaanse hoofdstad wacht de crossers een naar veldritnormen biljartvlakke omloop zoals men er op een winter maar één tegenkomt.

Het is ondenkbaar dat in Vlaanderen een topcross op dergelijk parcours zou worden georganiseerd. Maar de internationalisering ter wille moet er ook in het buitenland al eens een wedstrijd op de kalender staan. En dan kom je uit bij een weinig creatieve omloop als in Rome waar vandaag niet meer dan 3.000 toeschouwers worden verwacht.

Sven Nys had zijn bagage gisterenmorgen nog maar net uitgepakt of hij fietste al van het hotel naar het parcours. De Belgische kampioen neemt de start in de leiderstrui van de wereldbeker maar is er allesbehalve zeker van dat hij de leiding na vandaag zal kunnen behouden. Nys telt evenveel punten als Niels Albert. De ziektekiemen die hem de voorbije dagen parten speelden, en waardoor hij op nieuwjaarsdag niet kon starten in zijn eigen Grote Prijs, zijn nog niet helemaal verdwenen.

‘Ik voel me iedere dag beter, maar het blijft altijd afwachten wat dit op de fiets, en zeker in de koers, gaat geven. Dat valt moeilijk in te schatten. Het is in ieder geval een voordeel dat we na de vermoeiende periode nu een snelle omloop krijgen. Ik denk dat het merendeel daar blij mee is', aldus Nys.

‘Ik verwacht dat hier zeven tot twaalf renners samen naar de meet snellen. De ploegtactiek kan bovendien een belangrijke rol spelen. Met Sven Vanthourenhout hebben we iemand die hard kan uithalen en die in het lange lint de scheurtjes moet creëren', voegt Nys' ploegleider Jan Verstraeten daar aan toe.

Niels Albert spaarde zijn kritiek niet na de verkenning. ‘Dit is een raar parcours en niet echt mijn ding. Ik denk dat iedereen van de toppers er zo over denkt. In een wedstrijd met zulke grote belangen zou er wel wat meer variatie mogen steken. De wei bolt voor geen meter waardoor ik geen grote verschillen verwacht. Conditioneel ben ik in orde maar aan voorspellingen wil ik me niet wagen.'

Kevin Pauwels denkt er helemaal anders over. De winnaar van Zolder hield het na een tweetal ronden al voor bekeken. ‘Dit is een omloop zoals ik het graag heb. Snel en omzeggens geen hoogteverschillen. En laat het net de snelheid zijn waaraan ik de voorbije weken veel aandacht heb besteed. In de periode van de zware crossen trainde ik iedere dag bij op de weg achter de brommer. Dat was vooral bedoeld voor de kampioenschappen, maar het komt me vroeger dan voorzien goed uit', aldus de kopman van Sunweb-Napoleon Games.

Corrigeer