‘Maak Koninklijk Domein van Laken openbaar'

‘Maak Koninklijk Domein van Laken openbaar'

Het Koninklijk Domein was vorig jaar amper 21 dagen open voor het publiek.

Foto: dbb

Brussel -

Maak het twee vierkante kilometer grote Koninklijk Domein openbaar en open er het treinstation. Dat stelt nu ook N-VA voor, in navolging van Open VLD.

Het Koninklijk Domein in Laken is 186 hectare groot en omvat het Koninklijk kasteel, de stallen, een orangerie, de serres, een schilderatelier, een omvangrijk park met vijver, een Koninklijke kapel en een treinstation. Een vleugel wordt bewoond door Prins Filip, de andere leden van de koninklijke familie wonen op andere domeinen.

Het park in het domein is het grootste in de hoofdstad, groter nog dan de gemeentes Sint-Joost-ten-Node en Koekelberg. ‘Jammer genoeg is het niet toegankelijk voor het publiek, terwijl het niet eens privédomein is', zegt N-VA-senator Karl Vanlouwe. ‘De serres en een deel van het park waren in 2012 maar 21 dagen te bezoeken, tussen 13 april en 6 mei. Het park van het Koninklijk Domein zou een publieke ontmoetingsplaats kunnen worden, zeker in een dichtbevolkt stadsgewest als Brussel is er meer nood aan publieke en groene ruimtes.'

Hij stelt voor dat het domein onder dezelfde reglementering als de andere Brusselse parken zou vallen, met openingsuren en regels betreffende de netheid. ‘En het treinstation dat er al staat, vlak aan de Van Praetbrug, kunnen we dan openstellen. Zo kunnen bezoekers ook met het openbaar vervoer komen.'

Open VLD-parlementslid Els Ampe lanceerde in 2007 al eens hetzelfde voorstel, samen met de intussen uit de politiek gestapte Sven Gatz. Zij hoopten op een groene route die van Neder-Over-Heembeek via de tuin en verder via de spoorwegbedding en Tour & Taxis tot in het centrum leidt. Maar in de federale regering, die bevoegd is voor het Koninklijk Domein, was er niemand voor te vinden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio