1,5 miljoen bezoekers en betere hotelbezetting

‘Winterpret' blijft gestaag aangroeien

‘Winterpret' blijft gestaag aangroeien

Ondanks de regen haalde Winterpret evenveel bezoekers als de vorige jaren.

Foto: dbb

Brussel -

Ondanks een regenperiode van goed twintig dagen, heeft ‘Winterpret' het met 1,5 miljoen bezoekers even goed gedaan als vorig jaar. Het aantal toeristen in de hoofdstad is zelfs gegroeid. ‘We worden steeds bekender in het buitenland', zegt schepen Close.

‘Winterpret' is een evenement van indrukwekkende cijfers. Tussen 30 november en het voorbije weekend - het was gisteren de allerlaatste dag - hebben 1,5 miljoen bezoekers tussen de Grote Markt en het Sint-Katelijneplein gewandeld en is er in totaal zo'n 23 miljoen euro gespendeerd, voornamelijk in de horeca.

Dat blijkt uit een studie die het Bernhaminstituut van de ULB heeft gevoerd. Er stonden 180 handelaars langs het parcours, er waren 70 gratis concerten op het cultureel festival Balkan Trafik en er waren enkele tientallen optredens van dansers, schaatsers en dj's. Daarmee heeft de grootste kerstmarkt van het land het even goed gedaan als de voorbije jaren.

‘Het evenement is op een zekere kruissnelheid gekomen. Het aantal toeristen is zelfs nog toegenomen', zegt een tevreden burgemeester Freddy Thielemans (PS).

Een en ander blijkt ook uit de hotelbezetting: die steeg in december met drie procentpunten tegenover vorig jaar (van 62 naar 65 procent). ‘Een vijftigtal Brusselse hotels hebben een Winterpret-package aangeboden, wat een totaal maakt van 2.000 verkochte verblijven', vult Rodolphe van Weyenberghe van de Brussels Hotels Association aan.

Pickpockets

Volgens burgemeester Thielemans had dit jaar vooral de ijsbaan veel succes, waar voor het eerst demonstraties en shows te zien waren. ‘En we hebben wel pickpockets gehad, maar geen grote gevechten of zware interventies. Dat is vrij uitzonderlijk voor zo'n groot evenement.'

Schepen van Toerisme Philippe Close (PS) denkt dat Brussel sterker geworden is als citytripbestemming. ‘Nog nooit waren we in de internationale media zo aanwezig. Er waren meer dan 50 reportages van internationale zenders en we hebben zelfs Euronews gehaald. Dat was voor de eerste keer en het heeft een enorme impact gehad.'

De twaalfde editie van Winterpret vindt volgende winter plaats tussen 29 november en 5 januari.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio