Jurgen Van den Broeck: ‘Ik schrik dat arts in opspraak komt'

Jurgen Van den Broeck geeft uitleg aan de journalisten op stage in Benicassim.

Foto: pn

De dopingzaak waarin veldrijder Tom Meeusen genoemd wordt, draait rond dokter Chris Mertens uit Rotselaar. Sporters uit diverse disciplines doen een beroep op de man. Wielrenner Jurgen Van den Broeck en atlete Svetlana Bolshakova bevestigen maar ook voetballers zoals Carl Hoefkens zouden bij hem over de vloer komen.

Chris Mertens is een bekend figuur in sportkringen en kreeg sportlui uit alle disciplines over de vloer. Wielrenner Jurgen Van den Broeck ontkent niet dat hij bij de dokter ging. Maar dat was dan vooral omdat hij een goede reputatie had en hij een echte sportarts was.

‘Ik ben daar vroeger sporadisch geweest', aldus Van den Broeck. ‘Het is nu zeker meer dan een half jaar geleden. Ik ben er terecht gekomen omdat ik heel veel last had van mijn sinussen. Ik denk dat het normaal is dat een sporter liever bij een sportarts gaat die weet wat mag en wat niet. Als je bij een gewone huisarts gaat, kan die iets voorschrijven waardoor je positief test. Ik had al gehoord dat hij een goede sportarts was. In mijn vriendenkring rijden ook wat amateurs en zij zijn over hem begonnen. Het is nu niet zo ver van mij thuis. Zoveel sportartsen zijn er niet bij mij in de buurt.'

Er wordt gezegd dat hij ozontherapie zou toepassen.

‘Ik zou niet weten wat of hoe', aldus Van den Broeck. ‘Ik heb van ozontherapie gehoord omdat er vorig jaar in Duitsland over gesproken is. Ik ben geschrokken dat die dokter in opspraak is gekomen. Ik wil er gewoon geen misverstanden over. Je kunt beter zeggen hoe de vork aan de steel zit. Ik zou er enorm van schrikken als er iets aan de hand was. Ik ben ook niet als getuige of wat dan ook gehoord.'

Huisarts

Carl Hoefkens, aanvoerder van Club Brugge, zou de arts al van in zijn tijd bij Lierse kennen en er zijn langsgeweest. Hoefkens was niet bereikbaar voor commentaar.

Fidea-manager Hans van Kasteren beweert dat ook ‘meerdere wegrenners' bij de dokter over de vloer komen. Een anonieme briefschrijver liet aan VTM weten dat de hele WK-selectie in Rotselaar vaste klant aan huis is. De arts zelf ontkent echter dat hij zich specifiek richt op sportmensen. ‘Slecht 0,5 procent van mijn klantenbestand zijn sporters', beweerde Mertens dit weekend. ‘Ik ben gewoon huisarts. Ik dien enkel spuiten met homeopathische middelen toe.'

Chris Mertens is gespecialiseerd in homeopatische behandelingen waaronder ozontherapie. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader Jules. Ook hij was zeer goed ingevoerd binnen de wielerwereld en volgde voor diverse wielerploegen enkele keren de Tour de France. Zijn bijnaam luidde destijds Jules Pikuur , omdat ook hij renners behandelde via homeopatische inspuitingen. Inspuitingen mogen dan wel geen doping bevatten. Indien Chris Mertens wielrenners heeft geïnjecteerd, kunnen die wielrenners gestraft worden. Voor de internationale wielerbond UCI geldt immers de regel dat er nooit injecties mogen worden gegeven tenzij de UCI op de hoogte is.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.