Gedenkplaat met tekst Louis Paul Boon in de plaats

Protest tegen verdwijnen oorlogsbunker Briegden

De oorlogsbunker van Briegden verdwijnt door de verbreding van het Albertkanaal.

Foto: ppn

Lanaken -

De verbreding van het Albertkanaal in Briegden bij Lanaken heeft tot gevolg dat de oorlogsbunker moet plaatsmaken. Op Facebook strijden tal van verenigingen nu voor het behoud. Burgemeester Marino Keulen zegt dat er een gedenkplaat in de plaats komt.

Door de verbreding van het Albertkanaal ter hoogte van de nieuwe brug in Briegden moet de vroegere oorlogsbunker BH2 verdwijnen. De bunker is er eentje met veel geschiedenis want hier maakte de bekende schrijver, dichter, schilder en kunstenaar Louis Paul Boon de mobilisatie- en meidagen van 1940 van dichtbij mee. De gebeurtenissen en zijn gevangenschap inspireerde hem tot het schrijven van het boek ‘Mijn Kleine Oorlog'.

Teleurstelling

Dat de kanaalbunker moet verdwijnen stelt vele stichtingen die de geschiedenis van de Wereldoorlogen levend houden teleur. ‘Er zou geen budget meer zijn voor het behoud van dit stukje geschiedenis', zegt Guy Hoofs, bestuurslid van de Vriendenkring OGL (Oorlogsdocumentatie Groot Lanaken). ‘Het bedrag dat gebruikt wordt om de bunker te doen springen wilt NV De Scheepvaart ook gebruiken om de bunker te sparen. Er is dan nog een tekort, maar er is een subsidieaanvraag die klaar ligt voor de provincie. Zo zou geld vrijkomen om de bunker te verplaatsen. Over het beheer hoeft de gemeente zich geen zorgen te maken. Een groep zeer enthousiaste vrijwilligers staat klaar om deze taak op zich te nemen.'

Hoofs is duidelijk. ‘Er verdwijnen al zoveel monumenten. Laat dit tastbaar blijven voor de toekomst en haar jeugd. Maak niet dezelfde fout als de generatie van de jaren zeventig. Zij ruimden bijna alle bunker uit WO I en daar hebben ze nu veel spijt van. Wij strijden daarom voor het behoud', aldus Hoofs. Hij meldt dat er zelfs een Facebookpagina van de bunker aan de brug in Briegden bestaat.

‘Ik toon zelf een verregaande fanatieke interesse in de oorlog', reageert burgemeester Marino Keulen (Open VLD).

‘Lanaken telt tal van bunkers en eerder kozen we voor de conservatie van de bunker in Neerharen. Het behoud van alle bunkers is onmogelijk, maar we zullen het verleden niet uit het oog verliezen. Er komt een gedenkplaat met een tekstfragment uit ‘Mijn Kleine Oorlog' en het stukje zal Lanaken ademen. Op die manier komt er een prachtige herinnering in de plaats, daar ben ik van overtuigd. De plaatsing vindt plaats in de loop van dit jaar', besluit Keulen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio