90.000 passanten per week in winkelstraten

Winkelcentra trekken meer shoppers naar Kortrijk

© loh

De Lange Steenstraat in Kortrijk blijft populair. Het onderzoeksbureau voor winkelvastgoed Fastigon telde 90.000 passanten per week. Dat zijn er 10.000 meer sinds de opening van K in Kortrijk en 20.000 meer dan Roeselare.

Kris Vanhee

De Kortrijkse Lange Steenstraat telde in oktober 2011 90.000 passanten per week. Dat waren er 10.000 meer dan in 2010 en 20.000 meer dan in 2008. Volgens het bureau Fastigon, dat tweejaarlijkse tellingen organiseert, gaat Kortrijk dus jaar na jaar in stijgende lijn. Fastigon ziet het zwaartepunt van de winkeldrukte in Kortrijk ook verschuiven na de inplanting van het grootschalig binnenstedelijk winkelcentrum K. In de omgeving van het grote koopcentrum is het er nu vaak erg druk.

Shoppen als uitstap

Nele Muylle van het Kortrijkse handelsdistrict begroet de cijfers enthousiast. Muylle: ‘Dit is erg goed nieuws voor onze stad en onze handelaars. Ik heb trouwens de indruk dat de voorbije weken en de recente koopzondagen ook succesvol waren. Handelaars zeggen wel dat de aankopen gespreid worden als ze op zondag openblijven, maar toch. Zo waren er heel veel Fransen te zien tijdens de vier koopzondagen. Zij maken van het shoppen een uitstap. Als we die toeristen kunnen behouden, dan zitten we goed.'

Roeselare stagneert op 70.000 passanten, wat niet onverdienstelijk is. Als je ziet dat Sint-Niklaas terugzakt naar 30.000, dan merk je dat een winkelcentrum buiten de stad toch een grote invloed heeft op het aantal passanten in het centrum van een stedelijke omgeving. Over de niet onbelangrijke Kortrijkse leegstand zegt Fastigon niets.

Slecht weer

Volgens Fastigon zijn de jaarlijkse resultaten ook afhankelijk van plaatselijke omstandigheden of externe factoren zoals het weer. Dat laatste speelde in het voordeel van winkelcentra. Dominique Desmeytere, manager van K in Kortrijk, geeft dat grif toe: ‘Het weer speelde inderdaad een rol. Toch is de tendens duidelijk stijgend. Het jongste jaar nam het bezoekersaantal van K met zes procent toe.' Hetzelfde geldt trouwens voor het Ring Shopping Kortrijk Noord aan de rand van Kortrijk. Ook daar is het bezoekersaantal stijgend, hoewel er geen precieze cijfers vrijgegeven worden.

Ter vergelijking. De Antwerpse Meir pakt deze keer uit met een nooit eerder behaald aantal passanten en wordt daarmee absolute koploper: Antwerpse Meir (290.000 passanten per week), Brusselse Nieuwstraat (230.000 passanten per week) en Luikse Vinâve d'Ile (200.000 passanten per week).

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio