Vzw uitbaters ziet op tegen verhoogde huurprijs

Café Amedee sluit de deuren in maart

Wim Peeters: de aanpak van voormalig uitbater Lucas Van Langendonck (foto op de toog) bleef onveranderd.

Foto: fhw

LEUVEN -

Het iconische café Amedee in de Muntstraat ontvangt in maart zijn allerlaatste klanten. Een verhoogde huurprijs staat een verlenging van het lopende huurcontract in de weg. Daardoor verdwijnt een der laatste bruine kroegen in Leuven.

De naam van café Amedee klinkt in Leuven als een klok. In 1983 opende eigenaar Lucas Van Langendonck een zaak waar klassieke muziek, toogdiscussies en gezelschapsspelletjes centraal zouden staan.

Vzw

Met het heengaan van Van Langendonck in 2009 stond de toekomst van het volkscafé op losse schroeven, maar verschillende stamgasten en vrijwilligers namen als ‘vzw Amedee' de handschoen op. ‘Sinds februari 2010 baten wij het café vol genoegen uit, volledig in de lijn van hoe het altijd is geweest. We organiseren allerhande activiteiten, zoals concerten, lezingen en operavoorstellingen, precies zoals Lucas het gewild zou hebben', zegt penningmeester Wim Peeters. ‘Omdat de populariteit van het café sinds 2010 enkel nog in stijgende lijn ging, is het voor ons des te moeilijker om in maart de tapkraan af te sluiten.'

Het huidige huurcontract van de vzw loopt op 31 maart af, maar tot een akkoord voor een nieuwe huurperiode is het niet gekomen. ‘Gesteund door Inbev Belgium hebben we duchtig onderhandeld met de huidige eigenaar, maar zijn visie week af van de onze. Hij houdt immers vast aan een forse huurverhoging, die niet te dragen valt voor een kleine vereniging die volledig afhangt van vrijwilligerswerk. We wilden wel nieuwe inkomsten aanboren met het oog op een redding, maar we hoopten vooral de eigenheid van het café te bewaren. We zagen geen andere mogelijkheid meer dan een punt te zetten achter de uitbating in de Muntstraat.'

Verdriet en trots

Op zaterdag 16 maart zal in ‘Den Amedee' de laatste pint worden getapt, wat door de vzw met de gepaste luister zal worden gevierd.

‘De komende weken en maanden blijft de zaak open, balancerend tussen verdriet en trots. Na 16 maart zullen we als verweesde kinderen zijn, maar we zullen met opgeheven hoofd uit de zaak stappen. We bleven tot de laatste snik populair en hielden koppig vast aan de filosofie van Lucas. We genieten nog zolang het kan', aldus Peeters.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio