4.800 kilometer zoeken naar een lief

Wolven, ze hebben een hondenleven. Neem nu Journey, een grijze wolf uit de Amerikaanse staat Oregon. Die verliet iets meer dan een jaar geleden zijn roedel, op zoek naar een vrouwtje. Logisch gedrag, al blijven wolven dan meestal in een straal van 160 kilometer rond hun geboorteplek. Journey – officieel: Wolf OR7, naar zijn geboorteplaats – pakte het iets avontuurlijker aan: hij trok naar Californië, duizenden kilometers verderop.

bhe

Enig probleem: in Californië zijn geen wolven. De laatste werd er afgeknald in 1924 om het vee te beschermen. Dus zijn er ook geen vrouwtjes, en loopt Journey een beetje vruchteloos achter zijn jongeheer aan. 4.800 kilometer nu al, opgemeten door het gps'je in zijn nek.

Wolf op Twitter

Ook al vindt hij geen vrouwtje, populair is Journey wel. In Californië groeit hij stilaan uit tot het nieuwe staatssymbool. Hij heeft een Twitteraccount (@wolfOR7), een Facebookpagina én een website waar je hem op de voet kan volgen. ‘Het verbaast me hoeveel mensen weten waar hij zoal uithangt', zegt Richard Callas van het California Department of Fish and Wildlife. ‘Ze zijn meer op de hoogte van Journey dan van de wereldproblematiek.'

De enigen die niet echt wild worden van de wolf, zijn de Californische veeboeren. Die zouden hem maar wat graag onder de zoden stoppen, maar dat is niet meer zo simpel als in 1924. Wie Journey doodt, krijgt een boete van 100.000 dollar in de bus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie