Brede regio wil veiligheidssysteem overnemen

Burgemeesters lopen warm voor slimme camera's

De camera's uit Mechelen krijgen misschien navolging in Vlaams-Brabant

Foto: evb

Kampenhout/Boortmeerbeek -

Om rondtrekkende bendes en niet-verzekerde wagens makkelijk op te sporen installeerde de stad Mechelen anderhalf jaar geleden camera's met nummerplaatherkenning. Andere gemeenten willen dat systeem nu ook.

Naar aanleiding van de berichtgeving in het Nieuwsblad van vorige week waar burgemeester Baert van Boortmeerbeek (Open VLD) pleitte voor regionaal overleg om camera's met nummerplaatherkenning zoals in Mechelen (het ANPR-systeem of automatische nummerplatenregistratie) te integreren, wordt er in het Mechelse commissariaat op 24 januari overlegd met een heel pak gemeenten. De geïnteresseerde burgemeesters komen uit Vlaams-Brabant als Antwerpen: Zowel Willebroek, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Zemst, Rumst, Kampenhout, Steenokkerzeel als Boortmeerbeek zagen wel iets in de camera's. ‘We zijn bereid om onze kennis te delen en andere gemeenten te steunen in het plaatsen van deze camera's', zegt Bart Somers, burgemeester van Mechelen (Open VLD). ‘Het systeem heeft in Mechelen voor veel bijval gezorgd zodat we anderhalf jaar na de installatie van de camera's al heel wat rondtrekkende bendes hebben kunnen onderscheppen. Bovendien kan er met de buurgemeenten perfect worden samengewerkt. Camera's die op de grens staan van bijvoorbeeld Bonheiden, Zemst of Boortmeerbeek kunnen door beide gemeenten worden gebruikt. Ook de informatie kan onderling worden uitgewisseld', legt Somers uit.

Criminelen vatten

Burgemeester Michel Baert van Boortmeerbeek pleit al een tijd voor de camera's. ‘Eind vorig jaar was onze OCMW-opslagplaats in deel-gemeente Hever slachtoffer van criminelen die ook onze Citroën Jumpy stalen. Met dergelijke camera's waren de vandalen al lang gevat.' Eerste schepen van Mechelen Marc Hendrickx (N-VA) is de idee genegen maar zegt ‘dat de discussie misschien wel op federaal vlak moet gebeuren. Want door de camera's krijgen we duidelijk een verschuivingsmechanisme van het crimineel gedrag'. Burgemeester Kris Leaerts van Kampenhout (CD&V) is wel gewonnen voor de idee: ‘Alle maatregelen die de veiligheid kunnen verhogen moeten besproken worden', zegt hij.

Dat is ook de mening van de nieuwe burgemeester van Steenokkerzeel, Kurt Ryon (N-VA): ‘Wij staan niet weigerachtig tegenover het camerasysteem omdat Steenokkerzeel een belangrijke doorsluisgemeente is tussen Brussel, Antwerpen en Leuven. Maar we wachten wel de kostprijs af alvorens we akkoord zouden gaan met deze investering.' In Zemst is de burgemeester minder enthousiast: ‘Wij zijn niet onverdeeld voorstander van dit project, zeker omwille van de kostprijs. Maar als een goede samenwerking met Mechelen tot stand komt dan is er veel mogelijk. Toch zijn wij ervan overtuigd dat er ook andere mogelijkheden zijn voor inbraakpreventie zoals de DARK-campagne van politiezone KASTZE heeft aangetoond het afgelopen jaar', zegt burgemeester Bart Coopman (CD&V).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio