Belfius verkoopt prestigieus Osteriethhuis

Belfius verkoopt prestigieus Osteriethhuis

Het Osteriethhuis is een prachtig rococopand.

Foto: vdaa

Antwerpen -

De bank Belfius wil het Osteriethhuis, een van de mooiste Patriciërshuizen in Antwerpen, binnen nu en vier jaar verkopen.

Het beschermde pand op de hoek van de Meir en de Eikenstraat herbergt ook een belangrijk collectie Vlaamse kunstschatten van onder meer Rubens, Jordaens en Brueghel. De verkoop van het pand past in het toekomstplan van Belfius om de kosten te beperken. Belfius zou ook overwegen om een deel van zijn kunstcollectie te verkopen.

Het Osteriethhuis, ook wel het hotel van Susteren-Du Bois genoemd, is het laatste grote werk van de Antwerpse architect Jan Peter van Baurscheit de Jonge (1699-1768). De familie Van Susteren-Du Bois bewoonde het pand tot 1850 . Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw ernstige schade op, maar vanaf 1948 vond er een grondige restauratie plaats .

Na de restauratie werd het interieur versierd met schilderijen, gravures, beeldhouwwerken en wandtapijten. De belangrijkste stukken uit de uitgebreide collectie zijn twee schetsen van P. P. Rubens, De Roof van de Sabijnse Maagden en De Verzoening van de Sabijnen en de Romeinen . Twee topstukken die Vlaanderen in principe niet mogen verlaten. Toch zou Belfius overwegen om hen te laten veilen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio