Ze wil de twee jongens weer weg uit meisjesschool

Nu klacht van oma in zaak joodse kinderen

Nu klacht van oma in zaak joodse kinderen

Vader Moishe, zijn vrouw en de twee kinderen.

Foto: mas

Antwerpen -

Malka Friedman heeft bij de Jeugdbrigade klacht ingediend tegen een beslissing van haar zoon Moishe om zijn twee zonen op de joodse meisjesschool Benoth Jeruzalem te krijgen. Vader Friedman dwong dat via de rechtbank af. Friedman noemt zijn moeder een extremiste.

Vorig jaar wilde Moishe Friedman, zelfverklaard rabbijn, zijn twee zonen, Josef (8) en Jacob (11), naar de joodse meisjesschool Benoth Jerusalem sturen. De school weigerde dit aanvankelijk omdat de school geen jongens toelaat. Friedman stapte naar de rechtbank en wees naar het leerlingenrecht dat zegt dat het geslacht van kinderen geen grond tot weigering mag vormen. De rechter in kortgeding volgde dat argument en legde een dwangsom op van 1000 euro per kind per dag dat de kinderen niet op de school zouden zitten. En dus volgen Josef en Jacob sinds 7 januari les tussen de meisjes.

Malka Friedman, de moeder van Moishe en de grootmoeder van de kinderen, onderneemt nu actie tegen de beslissing van haar zoon.

‘De grootmoeder woont in Amerika en heeft mij gevraagd om bij de Jeugdbrigade een onderzoek te openen naar het belang van de kinderen', legt advocaat Henri Rosenberg uit. ‘Zij vreest dat haar kleinkinderen de speelbal zijn van de ideologische strijd van hun ouders.'

Erg consequent is vader Friedman overigens niet wat z'n ideologie betreft. Zo woonde het gezin Friedman enige tijd in Oostenrijk en ook daar gingen ze de schoolstrijd aan. Opmerkelijk daarbij is dat Friedman toen net voor het omgekeerde ijverde. Hij wenste zijn kinderen enkel in te schrijven in seksgescheiden scholen. Terwijl hij in Antwerpen niet enkel z'n twee zonen op een meisjesschool plaatst, maar z'n vier dochters ook op een jongensschool wil.

Andere aanteigingen

Niet alleen in België trommelde Friedman de pers op bij de eerste schooldag van z'n zonen op de meisjesschool, ook in Oostenrijk zouden ze te pas en te onpas de lokale media erbij halen.

Er lopen nog heel wat aantijgingen tegen de Friedmans voor oplichting. Het gevolg was zelfs dat de huiseigenaar hen in New York, in hun vorige woonplaats, op straat zette. En ook hier zijn ze al uit hun woning gezet nadat ze na herhaaldelijke processen hun huurgeld niet betaalden.

Volgens de advocaat ‘is Moishe niet geliefd in de joodse gemeenschap.'

Moishe Friedman houdt zijn reactie beknopt.

‘De familie van mijn moeder bestaat uit extremisten', reageert hij. ‘Wat weet mijn moeder nu van mijn kinderen? Zij woont in Amerika en ik heb haar al tien jaar niet meer gezien of gehoord.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio