‘Niemand durft mijn schaakcomputer aan'

Vlaming ontwikkelt sterkste schaakprogramma ooit

Vlaming ontwikkelt sterkste schaakprogramma ooit

Foto: rob stevens

Zelf is hij geen schaakkampioen, maar Vlaming Robert Houdart (44) maakte wel de beste schaakcomputer ter wereld. Houdini 3 is de naam, en het programma zet met gemak de beste grootmeesters schaakmat.

Houdini 3 is zo sterk dat geen schaakgrootmeester in de wereld het nog tegen mijn programma wil opnemen', zegt Robert Houdart. De Leuvenaar ontwikkelt in het dagelijkse leven bedrijfssoftware, maar het schaakspel was altijd al een passie. Dus legde Houdart zich in zijn vrije tijd toe op een schaakprogramma dat op elke computer gebruikt kan worden.

In 2010 kwam hij met een eerste versie van Houdini op de proppen, eind vorig jaar volgde de derde versie. Die is nog sneller, nog nauwkeuriger en wordt algemeen gezien als het sterkste schaakprogramma ter wereld. Houdini is zo goed dat het in acht op de tien spellen zou winnen van Magnus Carlsen, de beste schaker ter wereld.

De software schaakt vele malen beter dan Deep Blue, de beroemde schaakcomputer die in 1997 het onderspit moest delven tegen schaaklegende Garri Kasparov. ‘Het is trouwens niet zo moeilijk om met de computerkracht en de technieken van vandaag een programma te maken dat beter schaakt dan de beste grootmeesters', vertelt Houdart.

Twintig zetten vooruit

Maar het beste schaakprogramma ter wereld maken, dat is andere koek. ‘ Houdini denkt tot twintig zetten vooruit. Dat doet geen enkele mens. Maar het programma weet ook op welke zetten het dieper moet ingaan en welke waardeloos zijn. Bovendien beoordeelt het uiterst nauwkeurig elke mogelijke opstelling.'

Houdini mag dan een uit de hand gelopen hobby zijn, stilaan wordt het ook een deel van Houdarts beroep. ‘Het programma wordt verkocht aan schakers over heel de wereld. Niemand durft het op te nemen tegen Houdini , maar de grootmeesters gebruiken de software graag om er hun wedstrijden mee voor te bereiden.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees