Minder cannabisplantages ontmanteld in gerechtelijk arrondissement Hasselt

Hasselt -

De federale gerechtelijke politie van Hasselt heeft in 2012 70 cannabisplantages ontmanteld. Dat is een daling met dertig procent tegenover 2011. In 2012 dook ook een nieuw fenomeen op: de trafiek van apaan, een grondstof voor de aanmaak van de synthetische drug BMK in drugslabo's.

‘Er zijn vier onderzoeken gevoerd, waarbij 1.300 kilo apaan in beslag is genomen. Al het wit poeder was afkomstig uit China', verklaarde gerechtelijk directeur Luc Valkenborg vrijdag bij de bekendmaking van de resultaten van 2012.

De Hasseltse FGP behandelde vorig jaar vier moorddossiers, zeven moordpogingen en elf home invasions. Er werden 131 verdachten aangehouden en 123 huiszoekingen uitgevoerd. Het labo van de Hasseltse federale politie moest 385 keer afstappen.

‘Opvallend in het onderzoek naar verdachte overlijdens zijn de 160 zelfmoorden. Een ander opvallend onderzoek ging over de smokkel van Afghaanse onderdanen naar Denemarken. De drie hoofdverdachten zijn opgepakt. Zes onderschepte transporten van illegale Afghanen kon aan deze organisatie worden toegeschreven. De transporten gebeurden in huurvoertuigen met vier tot zeventien illegalen per voertuig', aldus Valkenborg.

De Hasseltse speurders voerden in 2012 dertien onderzoeken naar rondtrekkende dadergroeperingen in het kader van inbraken in woningen en bedrijfsgebouwen. Er werden 31 verdachten aangehouden, van wie dertien van Roemeense afkomst. Andere dadergroeperingen kwamen uit Bulgarije, Chili, Marokko, Polen en Albanië. Een ander omvangrijk onderzoek ging over een criminele organisatie die zich bezighield met cannabisproductie. ‘In dit onderzoek alleen werden elf plantages ontdekt met in totaal 4.430 planten en waren er zestien aanhoudingen', besloot directeur Valkenborg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio