Samenscholingsverbod in Borgerhout na oproep tot illegale manifestatie

Samenscholingsverbod in Borgerhout na oproep tot illegale manifestatie

Een politieman in de straten van Borgerhout tijdens de rellen in september. Foto: rr

BORGERHOUT/ANTWERPEN -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft na overleg met de lokale politie beslist om zaterdag vanaf de middag een samenscholingsverbod uit te vaardigen in Borgerhout, rond de Turnhoutsebaan. Via sociale media en sms was de voorbije dagen opgeroepen tot een niet-aangevraagde manifestatie tegen cartoons rond de profeet Mohammed in een Frans tijdschrift. De initiatiefnemers zouden onder meer voormalige leden van het officieel opgedoekte Sharia4Belgium zijn.

Het protest draait rond de verschijning van een stripverhaal rond Mohammed in het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Aan moslims wordt opgeroepen om vanaf 16 uur op de Turnhoutsebaan te tonen dat ze ‘niet zwak zijn' en zich ‘niet laten doen'. De boodschap werd onder meer verspreid door personen die al eerder werden aangehouden bij betogingen zoals die van 15 september, toen naar aanleiding van een Amerikaanse anti-islamfilm.

Nultolerantie

De Wever laat via zijn woordvoerder weten dat er geen toelating gevraagd werd voor de manifestatie en dat die dus niet zal worden getolereerd.

‘Bovendien staat in het nieuwe bestuursakkoord voor Antwerpen duidelijk een nultolerantie vermeld voor religieus fanatisme en geweld', klinkt het in een mededeling.

Herrieschoppers

Het samenscholingsverbod is volgens De Wever nodig om de politie toe te laten de situatie goed in de hand te houden en om te voorkomen dat de veiligheid en de eigendommen van de buurtbewoners in gevaar komen. Het geldt van zaterdagmiddag 12 uur tot middernacht, in het gebied tussen de Sint-Elisabethstraat, Korte Zavelstraat, Handelstraat, Onderwijsstraat, Pothoekstraat, Vlagstraat, Guldensporenstraat, Statielei, Turnhoutsebaan, Carnotstraat en Dambruggestraat.

Eventuele herrieschoppers riskeren niet alleen opgepakt te worden, maar ook een combitaks en/of GAS-boete te moeten betalen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio