Districtsvoorzitter tegen samenscholingsverbod De Wever

Enkel administratieve aanhoudingen in Borgerhout

Enkel administratieve aanhoudingen in Borgerhout
ANTWERPEN / BORGERHOUT - In Borgerhout hebben zich zaterdag geen incidenten voorgedaan, nadat burgemeester Bart De Wever (N-VA) er een samenscholingsverbod had afgekondigd. De politie heeft slechts twee administratieve aanhoudingen verricht. Zowel districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) als PVDA+ vinden het verbod een te drastische maatregel.

'Eén van de opgepakte jongeren was gekend bij ons als een lid van het ontbonden Sharia4Belgium. Hij was ook betrokken bij de oproep in sociale media tot de niet-aangevraagde manifestatie. Hij stond op het punt om de openbare orde te verstoren en werd dus administratief aangehouden', zegt politiewoordvoerdster Veerle De Vries.

De andere werd opgepakt, omdat hij het samenscholingsverbod schond. 'Hij maakte deel uit van een groepje van vier. De drie anderen gaven wel gevolg aan de vraag van de politie om er weg te gaan, maar hij niet.'

Het samenscholingsverbod is nog tot middernacht van kracht in de omgeving van de Turnhoutsebaan. Het werd afgekondigd nadat de voorbije dagen via sociale media en sms was opgeroepen tot een niet-aangevraagde manifestatie tegen cartoons rond de profeet Mohammed in een Frans tijdschrift.

'Samenscholingsverbod is contraproductief'

Districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) van Borgerhout vindt het samenscholingsverbod een voorbarige en te drastische maatregel. Uit de contacten die Preneel met Marokkaanse organisaties en Marokkaanse Borgerhoutenaren had, blijkt volgens haar dat er tot nu toe nog niet massaal werd opgeroepen om deel te nemen aan de manifestatie zoals dat op 15 september het geval was met het protest tegen de anti-islamfilm.

'In dat opzicht vind ik een samenscholingsverbod contraproductief. Het trekt relschoppers aan en mensen voelen zich geviseerd, want opeens is het verdacht als ze met enkelen samen over de Turnhoutsebaan lopen. Zo’n verbod lijkt een krachtig signaal, maar je mag de impact ervan niet onderschatten, want het wekt heel wat negatieve gevoelens op. Het is altijd gevaarlijk om meteen de grote middelen in te zetten als dat niet nodig is', aldus Preneel.

'Niemand heeft de oproep tot betoging gezien'

Ook de linkse partij PVDA+, die in het district Borgerhout met Groen en SP.A bestuurt, reageert scherp op het samenscholingsverbod. 'Niemand heeft de oproep tot betoging gezien, zo bevestigen ons de verschillende jongeren en organisaties uit Borgerhout', zegt Peter Mertens, fractieleider van de PVDA+ in de Antwerpse gemeenteraad.

'De cel Diversiteit van de politie Antwerpen bevestigt dat er geen sms bestaat. Uiteraard veroordelen wij elk religieus fanatisme, maar hier gaat het om een non-event dat bewust wordt opgeklopt om dan een samenscholingsverbod uit te vaardigen.'

'Dit is een provocatie voor de mensen die in Borgerhout wonen. Wij roepen de jongeren in Antwerpen en Borgerhout op om niet in die val te trappen. Wij hebben nood aan een beleid dat verbindt, en niet aan een politiek die de verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet', klinkt het bij Mertens.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio