Veldrijden Beloften BK IN MOL - Schriekenaar Laurens Sweeck grijpt met eerste zege meteen de nationale titel

Laurens Sweeck: 'Dit kan tellen'

Laurens Sweeck: 'Dit kan tellen'

Laurens Sweeck kroonde zich

op een grootse manier

tot kampioen.

Foto: isosport

HEIST-OP-DEN-BERG -

Laurens Sweeck houdt er een opvallende regelmaat op na. Nadat hij in 2009 al Belgisch nieuwelingenkampioen was geworden en in 2011 de tricolore had gewonnen bij de junioren werd de 22-jarige Schriekenaar gisteren in Mol een derde keer nationaal kampioen.

Zandspecialist Sweeck kroonde zich aan het Zilvermeer op een grootse manier tot Belgisch beloftenkampioen. Hij werd op het podium geflankeerd door Gianni Vermeersch, die andere smaakmaker, en Wout van Aert uit Lille.

Sweeck kon in de beginfase Gianni Vermeersch bijbenen die een foutje maakte en ten val kwam. Sweeck snelde hem voorbij en gaf de koppositie niet meer uit handen. Vermeersch naderde nog even tot op zes seconden, maar Sweeck volhardde en boekte in de slotronde een geruststellende voorsprong.

‘Pas toen ze me in de materiaalpost toeriepen dat Gianni Vermeersch niet meer was te zien, voelde ik me zegezeker. Het was lange tijd een secondenspel. Het was plooien, maar niet breken. Ik heb de hele cross tegen mijn limiet gereden. Maar dat was ook bij de concurrenten het geval. Gianni Vermeersch en ik waren aan elkaar gewaagd. Het verschil over winst en verlies lag in een klein hoekje', vertelt Sweeck.

‘Dit was een snel, maar ook zwaar parcours. Vooral het vele loopwerk was niet van de poes. Net voor de start heb ik nog een ronde gereden met Sven Nys die zich toen eveneens opwarmde. In de zandstrook merkte ik een spoor dat er harder bij lag. Bij mijn passages heb ik telkens dat spoor genomen en dat bracht me baat bij', aldus Laurens Sweeck, die met zijn Belgische titel pas aan zijn eerste zege van het seizoen toe was.

‘Het is er één die natuurlijk kan tellen. Ik lag in balans voor een WK-selectie, maar ik denk dat ik na deze Belgische titel mijn uitzending naar Louisville heb verdiend'.

Wout van Aert eindigde derde en kon daar vrede mee nemen. ‘Ik was gekomen om te winnen maar er waren er twee sterker', aldus de eerlijke conclusie van de Lillenaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio