Klaas Vantornout wint verrassend thriller in het Molse zand

Klaas Vantornout volgt Sven Nys op als Belgisch kampioen veldrijden. De Sunweb-Napoleon Games-renner verraste alle favorieten aan het Zilvermeer in Mol en pakt zijn eerste nationale titel. Sven Nys werd tweede, Kevin Pauwels vervolledigt als derde het podium. Favoriet Niels Albert moet vrede nemen met de vierde plaats.

De dagen voor het BK was het parcours rond het Zilvermeer in Mol gespreksonderwerp nummer één. Niels Albert was lange tijd topfavoriet door het vele zand, maar de vrieskou van de laatste dagen toverde het mulle zand om in een snelweg. Tot onvrede van ploegleiders Mario De Clercq en Jurgen Mettepenningen probeerden de organisatoren daar nog verandering in aan te brengen, maar de natuur had het laatste woord: we kregen een snelle cross.

Sunweb-Napoleon Games speelt ploegenspel

Na een zenuwachtige start zag Bart Wellens zijn kansen met mechanische pech en een val meteen serieus gehypothekeerd. Intussen speelde Klaas Vantornout het ploegenspel voor Sunweb-Napoleon Games-collega Kevin Pauwels, hij zette de toppers al in de beginfase meteen onder druk door voluit voor de aanval te kiezen. Sven Nys, net gerecupereerd van bronchitis, nam geen risico's en stemde zijn cross af op favoriet Niels Albert. De twee tenoren zagen Tom Meesen en Rob Peeters naar Vantornout rijden, maar Albert zag het gevaar en gaf de leiders weinig speelruimte. Kevin Pauwels en Nys volgden in het wiel van de wereldkampioen en met de hulp van Jim Aernouts werden de leiders weer gegrepen.

Acht leiders

Dat was het teken voor Vantornout om een tweede aanval te plaatsen. Lange Klaas beschikte over straffe benen en gaf het volle pond. Albert reageerde ditmaal sneller, maar Vantornout bleef lange tijd enkele meters voor de Grote Drie uitrijden: Nys en Pauwels zuchten en puften, maar hielden het wiel van Albert. Die versnelde op het strand van het Zilvermeer en haalde Vantornout terug. Bart Wellens rondde net op dat moment een fabuleuze remonte af en nam de kop van een indrukwekkende kopgroep met verder ook Albert, Nys, Pauwels, Meeusen, Vantornout, Aernouts en thuisrijder Rob Peeters.

Afvallingsrace in de kopgroep

Tom Meeusen viel in de derde ronde als eerste weg voorin met een lekke band, hij moest lopen tot de materiaalzone. Daarna volgde ook Bart Aernouts het lot van Meeusen, het moordende tempo van dit BK was er te veel aan. De eerste grote verrassing van de dag kwam er toen het zelfs te snel leek te gaan voor Kevin Pauwels. De Kalmthoutenaar werd de laatste dagen meer en meer naar voren geschoven als kandidaat-winnaar, maar hing al even aan de rekker toen Albert in de vierde ronde zijn eerste aanval plaatste. Enkel Vantornout kon meteen volgen, Nys liet Peeters het vuile werk opknappen. Bart Wellens moest zich zijn vroege inspanningen even beklagen, terwijl Niels Albert voorin het volle pond bleef geven moest hij Kevin Pauwels vergezellen in de staart van de kopgroep.

Albert zet druk

Niels Albert probeerde de concurrentie met zijn beproefde tactiek te versmachten: hij legde een moordend tempo op en hoorde de concurrentie kreunen in zijn wiel. Een kloof slaan was er echter teveel aan, en op de weg werd er even naar elkaar gekeken. Dat was voor Kevin Pauwels het moment om een verrassingsaanval te plaatsen. Hij kreeg het gezelschap van Bart Wellens, en de verenigde Kempen sloegen een klein kloofje. Niels Albert toonde echter wie de sterkste man in koers was en vlamde het verschil in enkele bochten dicht.

Leidersduo maakt verschil in materiaalzone

De kopgroep ontplofte tijdens de passage in de materiaalpost in de zevende ronde: Albert liep stukken sneller dan de concurrentie en sprong met een handvol seconden voorsprong op een nieuwe fiets, enkel Klaas Vantornout kon meteen de aansluiting maken maar moest alle moeite doen om een ontketende wereldkampioen te volgen. Bart Wellens maande Sven Nys aan mee te achtervolgen, maar de Balenaar kon in eerste instantie het tempo van het leidersuo niet volgen. Wat later, en enigzins gerecupereerd, zette Nys wel de achtervolging in, maar Albert en Vantornout hadden op dat moment al vijf seconden voorsprong. Rob Peeters probeerde Nys te vergezellen, maar bekocht zijn grote inspanningen vroeger in de wedstrijd.

Nys en Peeters sluiten aan

De Kannibaal van Baal maakte net voor de loopzone opnieuw de aansluiting, even later deed Rob Peeters verbazingwekkend hetzelfde, we kregen bij het ingaan van de laatste ronde een kwartet leiders. Sterker nog: Kevin Pauwels, al even compleet uit de wedstrijd verdwenen, had zijn eigen tempo ontwikkeld, ging Wellens voorbij en kwam uit het niets weer voorin aansluiten. Klaas Vantornout probeerde het even tijdens de laatste passage op het strand, maar de concurrentie hield zijn wiel. In het bos werd er gevochten om de beste positie voor de slotfase, Vantornout en Peeters manoeuvreerden zich in kansrijke posities. Vantornout reed zich enkele seconden voorsprong bij elkaar in het bos en breidde die kloof met zijn lange stelten nog wat uit op de zandstrook.

Niels Albert kreeg een klop van de hamer, Sven Nys probeerde Vantornout met een ultieme inspanning nog terug te halen, maar de vogel was gaan vliegen. De 30-jarige West-Vlaming mocht in de slotmeters vieren, Nys strandde op de tweede plaats. Kevin Pauwels mocht na een bleek BK blij zijn met een derde plaats, Niels Albert maakte de koers maar valt naast het podium. Thuisrijder Rob Peeters reed een sterk BK en mag tevreden zijn met een vijfde plaats. Bart Wellens pakte als laatste hoofdrolspeler van de dag de zesde plaats.

Uitslag BK veldrijden:

1. Klaas Vantornout in 1u04'12"
2. Sven Nys
3. Kevin Pauwels
4. Niels Albert
5. Rob Peeters
6. Bart Wellens
7. Bart Aernouts
8. Jim Aernouts
9. Wietse Bosmans
10. Tom Meeusen

Lees hier alles over het BK veldrijden in Mol!

Corrigeer