Akkoord over uitwisselen nummerplaatgegevens is ‘klaar'

Nederlanders pas over 9 maanden weer beboet in België

Melchior Wathelet (CDH) maakt het makkelijker om nummerplaat-gegevens uit te wisselen met Nederland. Foto: pn, blg

Er is een akkoord tussen België en Nederland over het uitwisselen van nummerplaatgegevens. Daardoor worden Nederlandse hardrijders en foutparkeerders in ons land – weliswaar pas over negen maanden – weer echt beboet. En u bent gewaarschuwd: dat geldt ook omgekeerd.

Voor de automobilisten met een Nederlandse nummerplaat brak deze zomer in ons land het tijdperk van de anarchie aan: de Belgische politiezones uit de grensstreek met Nederland kregen niet langer toegang tot de Nederlandse databank met nummerplaatgegevens, waardoor het plots veel omslachtiger werd om op te vragen wie er een parkeerboete had opgelopen of een snelheidsovertreding had begaan.

Aan dat tijdperk komt weldra een einde: staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) heeft met zijn Nederlandse collega een akkoord bereikt, waardoor het voor de politie gemakkelijker wordt om nummerplaten op te vragen. De overeenkomst geldt in beide richtingen: Belgische automobilisten zullen ook gemakkelijker een boete krijgen voor een overtreding boven de Moerdijk.

Toen er op 1 juli 2012 een gelijkaardige overeenkomst met Frankrijk werd gesloten, kregen alleen al in de maand juli 100.000 Belgen een boete. Of het deze zomer de beurt is aan de Belgische staat om te profiteren van de Nederlandse trek naar het zuiden, is nog maar de vraag: het bilateraal akkoord moet in beide landen nog door Kamer en Senaat en wordt pas over negen maanden geratificeerd. ‘Het akkoord is rond, de teksten zijn er, maar ze moeten eerst nog het hele proces doorlopen', zegt Isabel Casteleyn, woordvoerster van Wathelet.

Het nieuwe akkoord is zeker voor de stad Antwerpen goed nieuws. Tot halfweg vorig jaar kon de politie daar rechtstreeks nummers opzoeken in de Nederlandse databank. Toen dat werd afgeschaft, moest alle communicatie via de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) verlopen en dat verliep zo moeizaam dat de politie ermee stopte. Sindsdien werd geprobeerd om buitenlandse overtreders op heterdaad te betrappen.

Corrigeer

MEER NIEUWS