Hoogdringende restauratie kost 6,3 miljoen euro

Sint-Baafstoren gaat voor vier jaar in de steigers

Gisteren werden de voorbereidende werken gestart voor de restauratie. Ook in de jaren 50 moesten de Gentenaars jarenlang leven met een Sint-Baafstoren-in-de-steigers. Foto: fvv

Gent -

Over twee maanden zal de toren van de Sint-Baafskathedraal volledig verscholen zitten achter steigers en doeken. De restauratie van de toren is gisteren begonnen. Ze kost 6,3 miljoen euro en zal vier jaar duren.

In juli 2009 vielen brokstukken van de toren van de Sint-Baafskathedraal. Monumentenwachters werden opgetrommeld om de toren te onderzoeken. Zij haalden tijdens een spectaculaire inspectietocht enkele loszittende brokstukken uit de toren weg. Opvangnetten werden geplaatst om meer onheil te voorkomen.

Beschermd

Toen zagen alle betrokken partijen in dat de restauratie van de toren dringend nodig was. De Sint-Baafskathedraal is sinds 1936 een beschermd monument. In 2005 werd begonnen met een grootscheepse restauratiecampagne. In een eerste fase werd het hoogkoor aangepakt. Die werken waren in april 2010 klaar. Gisteren werd de tweede fase begonnen met de restauratie van de toren en nog eens vier glasramen in de kooromgang. Daarna volgen nog vijf fasen, die nog eens tien miljoen euro zullen kosten.

‘De restauratie kost 6,3 miljoen euro, waarvan 60 procent door de Vlaamse overheid en 40 procent door de provincie Oost-Vlaanderen wordt betaald. De 10 procent die de kerkfabriek zou moeten betalen, wordt overgenomen door de provincie', zegt Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal.

Besloten werd om de toren in één fase te restaureren. Dat kost een tiende van het jaarbudget voor restauraties van de Vlaamse overheid, maar de Sint-Baafskathedraal hoort dan ook tot het toperfgoed. Jaarlijks zijn er zeker 160.000 bezoekers voor het Lam Gods , waarvan de restauratie op 1 oktober is begonnen.

De restauratiewerken zijn dringend nodig, ook al omdat de toren met stabiliteitsproblemen kampt. Niet dat er ernstige funderingsproblemen zijn, maar vooral de wind takelt de toren toe en laat sporen na. De torentjes bovenop de toren moeten worden hersteld, net zoals er nieuwe bedaking en nieuw timmerwerk nodig zal zijn. De natuursteen zal zoveel mogelijk worden beschermd. Het is sinds de jaren vijftig geleden dat toren nog eens werd gerestaureerd. Toen werden de bovenste dertig meter onder handen genomen. Het architectenbureau Bressers begeleidt de restauratie.

Toegankelijk

Er was eerst veel overleg nodig tussen diverse diensten om het eens te geraken over het inrichten van de werf en het plaatsen van een luifel. Het Sint-Baafsplein moet toegankelijk zijn en kunnen fungeren als ‘feestenplein'. De kathedraal blijft toegankelijk.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S