Veldrijden Beloften BK in Mol

Hendrik Sweeck belandt na BK op operatietafel

Hendrik Sweeck belandt na BK op operatietafel

Hendrik Sweeck Foto: Kms

KEERBERGEN -

Dat wielrenners een apart ras zijn, heeft Hendrik Sweeck exact op zijn 21ste verjaardag tijdens het BK nog maar eens bewezen. Na een val zondagavond nog met urgentie op de operatietafel, gisteren al doodgemoedereerd op het autosalon.

Zelden zal een wielerfamilie op hetzelfde moment zowel met opperste vreugde als met radeloze angst zijn geconfronteerd als de Sweecks uit Keerbergen. Want terwijl zoon Laurens als in een roes blinkend in zijn tricolore trui op het podium naar de nationale hymne stond te luisteren, werd Hendrik in allerijl afgevoerd naar het ziekenhuis. Wat was er dan gebeurd?

Hendrik Sweeck: ‘In de tweede ronde van het BK voor beloften kwam ik ten val op een trap. Ik herinner mij niet meer of ik ben blijven haken in mijn pedaal, maar zaak was dat ik van langsom meer last kreeg van mijn heup. Ik kon de trappen bijna niet meer oplopen, zodat ik besliste de strijd te staken.'

‘In de mobilhome kon ik de triomftocht van broer Laurens volgen, maar ik wou hem nog gaan aanmoedigen langs het parcours. Daar voelde ik mij hoe langer hoe slechter worden. Met moeite kon ik de mobilhome nog bereiken. Kronkelend van de pijn aan mijn edele delen moest ik op de grond gaan liggen. Ik voelde mij zo mottig dat ik moest overgeven. Uiteindelijk hebben een mecanicien en een oom een Rode Kruis-wagen gevorderd die mij naar het ziekenhuis bracht. Om vijf uur lag ik op de operatietafel, een uur later was de klus geklaard. Alles zat weer op zijn plaats.' (grijnst)

Dit seizoen nog in actie

Hendrik, die ook al een paar jaar verloor door het zogenaamde compartimentsyndroom, waardoor pezen rond de spieren gaan vernauwen, beleefde dus een verjaardag die hem nog lang zal heugen. Maar de strijdbijl begraven, daar is geen sprake van. Hij wil zelfs dit seizoen nog in actie komen.

‘Er zijn hechtingen aangebracht en de zaak is nog wat gezwollen, maar zodra dat weg - ik schat zo na een goeie week - wil ik weer op mijn fiets kruipen. Omwille van WK en de Wereldbeker wordt er de komende drie weken amper gecrosst, maar in februari wil ik toch graag nog enkele wedstrijden meepakken. Achteraf bekeken ben ik er nog goed vanaf gekomen.'

Hendrik kon rond negen uur zelfs nog een paar minuten meepikken van het feest ter ere van broer Laurens in supporterslokaal De Bierpot in Schriek.

Gisteren trok Hendrik doodleuk naar het autosalon. ‘Omdat ik toch niks omhanden had en ik mij goed voelde, maar wat ik daar zag was wel te duur voor mijn portemonnee.'

Corrigeer