Tentoonstelling rond bijzondere archeologische vondsten

Wolharige mammoet gevonden in kleiputten

De West-Vlaamse archeologen gingen graven in de Oekense kleigroeve.

ROESELARE -

Het hele jaar zijn bij de dienst Cultuur in de Zuidstraat de resultaten van het archeologisch onderzoek in de kleigroeve in Oekene te zien. Blikvangers zijn de beenderen en tanden van de wolharige mammoet die er opgegraven werden.

De Vereniging voor Oudheidkundig Bodemonderzoek West-Vlaanderen en de Werkgroep Archeologie Roeselare kregen in 2009 de toelating van de eigenaar om archeologisch onderzoek te verrichten in een deel van de voormalige kleigroeve in Oekene.

‘De vondsten overtroffen onze stoutste verwachtingen', zegt voorzitter Jozef Goderis, die in de gebouwen van de dienst Cultuur in de Zuidstraat in Roeselare een tentoonstelling opzette rond de opmerkelijkste resultaten.

Mammoet

Blikvangers zijn de vondsten uit het Pleistoceen, met voorop beenderen en tanden van de wolharige mammoet. Die verscheen 150.000 jaar geleden in Europa en verdween weer 10.000 jaar geleden, op het einde van de laatste ijstijd toen het klimaat geleidelijk opwarmde. Het prehistorische dier had grote, lange slagtanden die tot vier meter lang en tachtig kilo zwaar konden zijn. ‘Je kan hem vergelijken met de hedendaagse Afrikaanse olifant', zegt Goderis. ‘Op de tentoonstelling tonen we een aantal fragmenten van slag- en maaltanden van de mammoet.'

De archeologen vonden ook beenderen van de wolharige neushoorn, ruggenwervels van het wilde paard, stukken schedel van de steppebizon en delen van de bruine beer en de holenleeuw. ‘De aanwezigheid van de hyena blijkt onrechtstreeks uit de knaagsporen die hij naliet op twee gevonden dijbeenderen van de wolharige neushoorn', zegt Goderis.

Bewerkt been

De tentoonstelling wordt aangevuld met vondsten uit het midden van de oude steentijd (250.000 tot 35.000 voor Christus). ‘Die getuigen van de menselijke aanwezigheid als zwerver, jager of voedselplukker. Omdat het om nomaden gaat, zijn de archeologische vondsten eerder schaars. Wel uniek is de vondst van een prehistorisch werktuig in bewerkt been. Waarvoor het precies werd gebruikt, valt moeilijk uit te maken, maar het werd voor een stuk gepolijst', legt Goderis uit.

Of er nog meer archeologisch onderzoek volgt in de kleiputten hangt af van de onderhandelingen met de eigenaar en de Vlaamse overheid.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio