Vorig jaar tweeduizend GAS-boetes meer uitgeschreven dan in 2011

Elke dag vijftien GAS-boetes in Gent

Elke dag vijftien GAS-boetes in Gent

GAS-boetes worden in Gent vooral gebruikt tegen wildplassers en sluikstorters. Wildplassen is goed voor een vierde van alle GAS-boetes in de stad.

GENT -

In Gent zijn vorig jaar voor 5.500 inbreuken GAS-boetes uitgeschreven, vooral voor wildplassers. Dat zijn er vijftien per dag en tweeduizend meer dan in 2011. Elk jaar stijgt het aantal GAS-boetes in Gent. ‘Vooral voor minderjarigen is het een goed instrument', zegt burgemeester Termont.

De Juridische Dienst van Stad Gent kreeg in 2012 ongeveer 5.500 registraties binnen voor Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Het cijfer is nog niet definitief omdat GAS-dossiers enkele maanden kunnen aanslepen. Enkele inbreuken kunnen bovendien nog naar het parket doorgesluisd worden of voor minderjarigen uitlopen op een taakstraf.

Maar de trend is duidelijk. Vorig jaar zullen er bijna tweeduizend meer GAS-boetes uitgedeeld zijn dan in 2011 (3.494). Dat is een forse stijging met meer dan vijftig procent.

Ter vergelijking: de stad Antwerpen zat in 2011 al aan meer dan 11.000 GAS-boetes.

Minderjarigen

Het aantal GAS-boetes stijgt sinds de invoering in 2006 elk jaar stevig in Gent. Vorig jaar zorgden vooral de zware aanpak van de Gentse Feesten-overlast - waar massaal wildplassers werden beboet - voor een stijging. Ook het overlastteam van de Gentse politie dat in 2012 zijn eerste volledige jaar draaide, schrijft elke week heel wat GAS-boetes uit.

GAS-boetes worden in Gent vooral gebruikt tegen sluikstorters en wildplassers. Wildplassers waren vorig jaar met 1.462 dossiers goed voor een kwart van alle GAS-boetes. In meer dan negen op de tien gevallen gaat het om mannen, maar ook vrouwen laten zich niet onbetuigd.

Ook minderjarigen krijgen steeds vaker een GAS-boete. De minimumleeftijd in Gent om een GAS-boete te krijgen, is 16 jaar. Burgemeester Termont verklaarde eerder al de leeftijd te willen verlagen. Maar het is nog wachten op het wetsvoorstel dat de leeftijd verlaagt naar 14 jaar.

Uitbreiden

‘GAS-sancties zijn een goed instrument tegen minderjarige overlastplegers', zegt Claude Beernaert, woordvoerder van Termont. ‘Er wordt steeds een bemiddelingsgesprek gestart waar ook de ouders aanwezig moeten zijn. Dat geeft ons de kans om zowel met de minderjarige als met de ouders te praten. Bovendien eindigt een boete voor minderjarigen vaak op een taakstraf.'

De kritiek op het GAS-systeem zwelt de laatste jaren aan. Toch wil het nieuwe Gentse stadsbestuur het systeem verder uitbouwen. ‘Om de politie te ontlasten moeten de GAS-ambtenaren versterkt worden. Daarnaast willen we het systeem uitbreiden voor overtredingen die anders onbestraft blijven', klinkt het in het bestuursakkoord.

‘Het is ons niet om het geld te doen. GAS-boetes zijn gewoon een uitstekend middel om het gevoel van straffeloosheid weg te nemen', zegt Beernaert.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio