Bewoners van Dierentuinwijk gelukkiger dan Bij Sint-Jacobs volgens onderzoek

"Groene buurt maakt mensen gelukkiger"

"Groene buurt maakt mensen gelukkiger"

Bewoners van de Dierentuinwjik, aan het Muinkpark, zijn volgens onderzoekers 'significant gelukkiger' dan bewoners van Bij Sint-Jacobs. Foto: Visit Gent

GENT - Uit een onderzoek in de Dierentuinwijk en Bij Sint-Jacobs, twee Gentse stadsbuurten, blijkt dat mensen uit een groenere buurt zichzelf een stuk beter voelen dan mensen die in een minder groene buurt wonen. Dat laat het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) donderdag weten.

De onderzoekers verdeelden 600 vragenlijsten in de Dierentuinwijk en Bij Sint-Jacobs. De twee wijken vertonen volgens de onderzoekers een sterke gelijkenis wat betreft demografie, socio-economische factoren, huisvesting en andere omgevingsfactoren, maar de Dierentuinwijk is een pak groener.

In de vragenlijsten stonden vragen over gezondheid en welbevinden, maar ook vragen over lichaamsbeweging en sport, stress en concentratievermogen, sociale contacten en tevredenheid met de buurt. Eén derde van de uitgedeelde vragenlijsten keerde ingevuld terug.

Gezondheid

Het feit dat de mensen in de groenere buurt zich gelukkiger voelen, uitte zich volgens de onderzoekers in hoe ze zelf hun gezondheid, hun lichamelijk functioneren en hun gelukkig zijn evalueerden.

"Vroegere studies hebben al aangewezen dat er een verband bestaat tussen een groene omgeving en gezondheid, maar legden niet bloot hoe dat verband tot stand komt", aldus auteurs Ann Van Herzele en Sjerp de Vries.

Significant gelukkiger

"De bewoners van beide buurten verschillen lichtjes qua algehele gezondheidstoestand en helemaal niet qua lichamelijk functioneren, maar de bewoners van Dierentuin zijn wel significant gelukkiger", aldus Van Herzele en de Vries.

"Bovendien zijn de bewoners van de groenere buurt meer tevreden over hun buurt. Een verdere analyse geeft aan dat buurttevredenheid inderdaad de factor is die het verband tussen een groene omgeving en geluk verklaart."

Bovendien is volgens de auteurs de dagdagelijkse waarneming van groen, letterlijk door het raam van de woonkamer, van doorslaggevend belang.

"Dit geeft aan dat bij het plannen van parken en groenelementen niet alleen gekeken moet worden naar de nabijheid tot de huizen, maar ook naar onmiddellijke zichtbaarheid van het groen."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio