Magnette verkozen tot voorzitter PS

Magnette verkozen tot voorzitter PS

Foto: belga

Paul Magnette is door het PS-partijbureau 'verkozen' om het mandaat van partijvoorzitter over nemen van Thierry Giet. Officieel echter blijft Elio Di Rupo (die verhinderd is) voorzitter. Jean-Pascal Labille wordt federaal minister.

Sinds Elio Di Rupo premier is, werd het voorzitterschap van de partij 'ad interim' ingevuld door Thierry Giet. Die ruimt nu baan voor Magnette. 

Die werd unaniem verkozen door leden van het partijbureau en wordt daardoor met onmiddellijke ingang dienstdoend voorzitter van de Franstalige socialisten. Omdat het dus niet om 'echte' voorzittersverkiezingen gaat, moet die keuze niet bevestigd worden door de partijleden.

Paul Magnette kondigde na de gemeenteraadsverkiezingen zijn exit uit de federale regering aan. De PS-minister wilde zich volledig concentreren op zijn nieuwe functie als burgemeester van Charleroi. De partij kon hem echter overhalen zijn lokaal engagement te combineren met het voorzitterschap van de Franstalige socialisten.

Labille

In de regering-Di Rupo wordt Magnette opgevolgd door de in Vlaanderen onbekende Jean-Pascal Labille. Naast topman van de socialistische mutualiteiten, was de Luikenaar tot 2009 onder meer bestuurder bij RTBF. Labille was ook een tijd verbonden aan het revisorenkantoor van voormalig minister Michel Daerden.

Labille krijgt de bevoegdheden Overheidsbedrijven, Ontwikkelingssamenwerking en Grote Steden. Staatssecretaris Philippe Courard krijgt er Wetenschapsbeleid bij.

Hij legt straks nog de eed af en gaat morgen aan de slag. Labille blijft minister tot het einde van de legislatuur in 2014.

'We hebben voor Jean-Pascal Labille gekozen omwille van zijn grote expertise en zijn reputatie als harde werker,' aldus Laurette Onkelinx, die met Labille zal samenwerken in de federale regering. Bij de PS wordt wel benadrukt dat de nieuwe minister geen politieke carrière ambieert na 2014.

Thierry Giet, die de PS leidde sinds de vorming van de federale regering in 2011, is dus partijvoorzitter af. 'Ik heb het gevoel dat mijn missie is volbracht', zegt hij donderdagavond. 'Ik ben destijds onverwacht voorzitter geworden, had er niet om gevraagd, maar heb grote voldoening gehaald uit de warme ontvangst en het vertrouwen van de militanten. Ik ben er van overtuigd dat Paul Magnette over alle kwaliteiten beschikt om de uitdagingen van het komende anderhalf jaar het hoofd te bieden,' besluit Giet.

Met deze stoelendans wilden de Franstalige socialisten naar eigen zeggen de strijdplannen opmaken voor de 'moeder van alle verkiezingen' in 2014.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees