Matthijs Vanheule (21) wil schitteren op culinair WK

Zoon Ninoofse sterrenchef naar Bocuse d'Or

Zoon Ninoofse sterrenchef naar Bocuse d'Or

Al twee maanden is Matthijs Vanheule (rechts) samen met zijn team intensief aan het oefenen.

Ninove -

Het worden spannende dagen voor Matthijs Vanheule uit Ninove. Op 29 januari vertegenwoordigt hij samen met Robrecht Wissels de Belgische kleuren op de Bocuse d'Or Europe, volgens specialisten het culinaire wereldkampioenschap.

Matthijs Vanheule is amper 21 jaar maar levert nu al culinaire hoogstandjes af. De oud-leerling van de befaamde hotelschool Ter Groene Poorte werkt momenteel in de keuken van het Hof Van Cleve in Kruishoutem en mag papa zeggen tegen een sterrenchef. Zijn vader is immers Philippe Vanheule, van het Ninoofs restaurant Hof ter Eycken.

Drie jaar voorbereiding

Momenteel zit hij in de laatste rechte lijn naar de Bocuse d'Or. Dit culinaire wereldkampioenschap voor landenteams vindt plaats op 29 januari in Lyon maar de voorbereidingen zijn al drie jaar bezig. ‘Drie jaar geleden, na de vorige editie van de Bocuse d'Or, werd ik gecontacteerd door Robrecht Wissels met de vraag of ik wou deelnemen aan de volgende editie. De wereldfinale vindt immers om de drie jaar plaats maar voor je kan deelnemen, moet je wel eerst op nationaal vlak geselecteerd raken', vertelt Matthijs, die in het team de rol van commis voor chef Robrecht voor zijn rekening neemt.

‘We zijn nu al twee maanden heel intensief aan het oefenen, tot zes dagen per week. Tijdens de wedstrijd krijgen we vijf en een half uur om twee gangen te maken: één met vis en kreeft en een plateau met verschillende soorten vlees van het rund. Robrecht en ikzelf verdelen de verschillende garnituren.'

‘De voorbije weken hebben we volop geoefend en ook de komende dagen, voor we afreizen, gaan we dat nog enkele keren doen. We willen er immers staan. We gaan echt voor een plaats bij de top drie. Met een plaats bij de eerste tien zijn we niet tevreden.' Er nemen 24 landen deel aan de wedstrijd.

Matthijs krijgt volop de steun van zijn ouders. ‘Mijn ouders zijn uiteraard trots. Ze zijn ook al vaak komen proeven van wat we bereiden. Die steun doet heel veel plezier', zegt de jonge kok, die leeft voor gastronomie op topniveau en die volgens kenners zijn vader in de toekomst zal evenaren en mogelijk zelfs zal overtreffen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio