Voetbal 4de KLASSE a

VK Ieper en BS Poperinge spelen volgend seizoen onder de noemer KVK Westhoek

IEPER / POPERINGE -

Het nieuws slaat in als een bom. VK Ieper en BS Poperinge slaan de handen in mekaar. KVK Westhoek heeft de ambitie om uit te groeien tot dé voetbalploeg aan de schreve. De jeugdwerking blijft wel autonoom werken onder leiding van een eigen bestuur en onder de naam KBS Westhoek-Poperinge.

Donderdagavond laat stuurde de Ieperse secretaris Neels volgende boodschap de wereld in: ‘Met de bedoeling om een stevig gestructureerde, financieel gezonde en ambitieuze voetbalclub op nationaal niveau in de Westhoek tot stand te brengen; hebben de raden van bestuur van de vzw KBS Poperinge en de vzw KVK Ieper besloten om een nieuwe strategie uit te brengen onder de noemer van KVK Westhoek.'

‘Vanaf de competitie 2013-2014 zal BS Poperinge niet langer aantreden met een eerste ploeg en beloften. Er wordt ingeschreven in de competitie voor een aantal nader te bepalen jeugdploegen. Deze jeugdwerking blijft autonoom werken onder leiding van een eigen bestuur en onder de naam KBS Westhoek-Poperinge.'

Ook komt er een nieuw samengestelde raad van bestuur. De huidige sterke man van BS Poperinge, Willy Lamaire, wordt voorzitter. De Ieperse preses Rik Verstraete wordt benoemd tot ondervoorzitter en woordvoerder van het project KVK Westhoek.

Geen fusie, wel alliantie

‘Ons bestuur kreeg er de afgelopen jaren met Johan Tavernier en recent nog onze nieuwe secretaris Neels een paar belangrijke mensen bij', aldus Verstraete. ‘Onze beheerraad telt echter weinig zakenmensen en dat is bij Blue Star net omgekeerd. Daarom zullen vijf leden van BS onze beheerraad komen versterken.'

‘De twee raden van bestuur van zowel Ieper als Blue Star hebben het project donderdag goedgekeurd en het licht op groen gezet. Een goedkeuring van de Algemene Vergadering is niet nodig, omdat we niet fusioneren maar samenwerken. Ik blijf benadrukken dat dit een alliantie is, maar geen fusie. De jeugd van zowel Ieper als Blue Star blijft zelfstandig voortbestaan.'

Op het debat van de West-Vlaamse vierdeklassers in december was al duidelijk dat de afgevaardigden van de twee clubs goed met mekaar konden opschieten. Het discours van Verstraete viel toen al op. Hij benadrukte dat voetbal op het niveau van derde en vierde klasse niet meer tussen de soep en de patatten kan gebeuren.

Geen profstatuut

Verstraete pleitte die avond om te werken met een sociaal secretariaat en had het vak over organisatie en een professionele aanpak. Er zal bij KVK Westhoek niet gewerkt worden met een manager maar met een technische commissie.

‘Maar we blijven amateurs en dat geldt ook voor de spelers. We willen graag naar derde klasse maar als we niet promoveren, is de top van vierde ook goed. Tweede klasse is geen doel op zich, dat is voor ons te hoog gegrepen wegens niet leefbaar. In tweede gelden andere regels en normen. Op dat niveau moet je werken met profs en dat is niet onze bedoeling.'

‘We willen een gezonde club blijven en zitten op dezelfde golflengte. Sommige zaken lagen en liggen moeilijk. Willy Lamaire had een bijzondere band met Johnny Nierynck, maar we kozen toch bewust voor Allan Deschodt als trainer', besluit Verstraete.

KVK Ieper verkrijgt de naam vzw KVK Westhoek en er komen ook nieuwe clubkleuren en een nieuw logo (blauw en rood). De wedstrijden van de eerste ploeg van de nieuwe club worden in Ieper gespeeld. De beloftenploeg speelt zijn wedstrijden in Poperinge.

Stamnummer honderd

Binnenkort gaat een werkgroep van start om alle voorbereidingen te nemen op organisatorisch, financieel en sportief vlak. Crack Meubelen wordt de hoofdsponsor.

KVK Westhoek zal bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond van start gaan onder het stamnummer 100 van het huidige VK Ieper. Ook het stamnummer van BS Poperinge blijft bestaan.

Beide clubs draaien momenteel mee in vierde klasse A. Als eerste periodekampioen kan Blue Star in mei deelnemen aan de eindronde. Maar ook als BS kan promoveren naar derde klasse en de huidige nummer twee VK Ieper in vierde moet blijven, is het volgens Rik Verstraete hoe dan ook zeker dat KVK Westhoek in dat geval in vierde klasse blijft voetballen onder het Ieperse stamnummer.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen