Texaan vindt dat hij strafvermindering verdient

Armstrong wil terugkeren naar de sport

Armstrong wil terugkeren naar de sport

Foto: Photo News

Lance Armstrong (41) heeft geen goede beurt gemaakt met zijn bedachtzame dopingbiecht, maar hoopt door strafvermindering weer te kunnen deelnemen aan marathons, moutainbikewedstrijden en triatlons. ‘Ik zie het liever niet gebeuren', zegt Frederik Van Lierde, die het in de jongste Ironman van Nice normaal had moeten opnemen tegen Armstrong.

In deel twee van het interview waarin Lance Armstrong na 13,5 jaar liegen dopinggebruik opbiechtte, zei de 41-jarige Texaan dat hij aast op een comeback. Niet in het wielrennen, maar in triatlons, marathons of moutainbikewedstrijden. Die sporten beoefende Armstrong voor het verschijnen van het vernietigende Usada-rapport, dat hem niet alleen van zijn zeven Tourzeges beroofde, maar hem ook een levenslange schorsing opleverde in olympische sporten. Die schorsing hoopt hij nu terug te brengen tot een kortere straf.

In juni vorig jaar zou Armstrong het in de Ironman-triatlon van Nice opnemen tegen onze landgenoot Frederik Van Lierde, die won. Daarmee hoopte Armstrong zich te kwalificeren voor het officieuze wereldkampioenschap in Hawaï. Zijn betrokkenheid in het Usada-onderzoek dwarsboomde de plannen.

‘Als je me vraagt of ik graag opnieuw wil deelnemen aan wedstrijden, dan is het antwoord: hell yes! ', aldus Armstrong bij Oprah Winfrey. ‘Al verwacht ik niet dat het gebeurt. Ik zou niet deelnemen aan de Tour de France, maar er zijn een heleboel andere dingen die ik kan doen. Dat kan nu niet omwille van de schorsing. Maar als het enigszins mogelijk was, zou ik dan op mijn vijftigste de marathon van Chicago willen lopen? Ik zou het wat graag doen. Misschien is dit niet het meest populaire antwoord, maar ik vind dat ik dat verdien.'

Pathologische leugenaar

Vanuit de triatlonwereld komen afkeurende stemmen. Anne Gripper, hoofd van de Australische triatlonfederatie die een antidopingcel hielp opzetten in het wielrennen, zegt dat Armstrong niet welkom is. ‘Hij is geen occasionele, maar een pathologische leugenaar', zegt ze. ‘Zulke mensen wil ik niet in de triatlon.'

Onze landgenoot Frederik Van Lierde, derde in de Ironman van Hawaï, ziet Armstrong ook liever niet terugkeren. ‘Ik zou het liever niet zien gebeuren', zegt Van Lierde. ‘Voor onze sport is het beter dat hij wegblijft. Hij zou alleen maar met geld en aandacht gaan lopen en negativiteit op onze sport afstralen. Ik heb zijn bekentenis ook gevolgd en ik twijfel sterk aan zijn bewering dat hij na 2005 niets meer heeft genomen. Ik heb ook vragen bij zijn prestaties in de triatlon. Hij is een uitzonderlijk fietser en heeft een verleden als zwemmer, maar het kan bijna niet dat hij op zo'n korte tijd zo'n niveau haalde. Iemand die jarenlang zo te werk is gegaan, is niet meer geloofwaardig.'

Doodstraf Armstrong voelt zich onheus behandeld omdat de ex-ploegmaats die tegen hem getuigden een spijtoptantenregeling van zes maanden schorsing kregen, terwijl hij levenslang verbannen is uit olympische sporten. Maar Armstrong weigerde een uitnodiging van het Usada om met de waarheid te komen, wat hem een mildere straf had kunnen opleveren.

‘Ik verdien om gestraft te worden, maar ik weet niet of ik de doodstraf verdien', zei hij vrijdagnacht. ‘Als je mijn verhaal zou ruilen voor zes maanden schorsing... Dat is wat anderen hebben gekregen . Wat iedereen heeft gekregen. Ik heb de doodstraf gekregen, zij zes maanden. Ik zeg niet noodzakelijk dat het oneerlijk is. Het is anders.'

The New York Times schreef eerder deze maand dat het motief van Armstrongs bekentenis het opheffen van zijn levenslange schorsing was. Sport kan hem opnieuw een levenslijn geven. Armstrong zou in december met Usada-baas Travis Tygart hebben samengezeten om dat te bespreken. Toen Tygart zei dat er geen sprake kon zijn van minder dan acht jaar schorsing, zou Armstrong boos zijn opgestapt.

De bewering bij Oprah Winfrey dat zijn dopinggebruik in 2005 stopte, zou daarmee verband kunnen houden. Voor het Wereldantidopingagenstchap Wada verjaren dopingmisdrijven na acht jaar. In de tweede uitzending zette Armstrong de stelling dat hij bij zijn comeback in 2009 en 2010 clean was kracht bij. Hij vertelde dat het een belofte was aan zijn ex-vrouw die hij nooit zou schenden. Volgens het Usada bewijzen bloedtestresultaten uit 2009 en 2010 het tegendeel.

Als Armstrong opnieuw wil sporten, zal hij verklaringen onder ede moeten afleggen die de dopinginstanties vooruit helpen om het dopingsysteem bloot te leggen. Armstrong heeft in het interview met Oprah Winfrey in elk geval voldoende informatie achtergehouden die hij als pasmunt kan gebruiken voor strafvermindering.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.