Stamcellen kunnen patiënt helpen na hartinfarct

Wetenschappers zijn erin geslaagd een nieuw stamceltype te isoleren uit het menselijke hart. Daarmee kunnen ze hartweefsel herstellen na een hartinfarct.

jvt

Patiënten die een hartinfarct hebben gehad, lopen schade op aan het hartweefsel, soms met fatale gevolgen. Dat weefsel kan nu echter opnieuw worden aangemaakt, zo hebben de wetenschappers van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt vastgesteld. Ze deden hier succesvol onderzoek naar, in samenwerking met de Universiteit Hasselt.

Bij proefdieren hebben ze eerst een nieuw type stamcellen kunnen isoleren, dat het weefsel kan aanmaken. Ook bij mensen is dat gelukt. In een volgend stadium kunnen de stamcellen de hartspiercellen van de patiënt er opnieuw bovenop helpen.

De bevindingen van het onderzoeksteam zijn gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde tijdschrift Cardiovascular Research. Het onderzoek kadert in het Limburg Clinical Research Program dat onder meer samen met de UHasselt georganiseerd wordt. In het Jessa Ziekenhuis is men al meer dan 10 jaar actief in het onderzoeksdomein van cardiaal stamcelonderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen