Zakenpartners willen weer wijndomein op heuvel

Wijnkasteel Haksberg krijgt tweede leven

Wijnkasteel Haksberg krijgt tweede leven

Het kasteel Haksberg in Tielt-Winge wordt weer een wijnkasteel. Foto: Carine Vanlingen

Tielt-Winge -

Het Wijnkasteel Haksberg in Tielt-Winge wordt na zeven jaar leegstand nieuw leven in geblazen. Jos Rutten en Rik Gielen willen de Haksberg opnieuw op de kaart zetten als wijndomein.

Het stond zeven jaar te verkommeren maar nu is de redding nabij voor het kasteel op de Haksberg, op de grens van Tielt-Winge en Aarschot. Jos Rutten van stokerij Konings-Smeets uit Zonhoven heeft het domein samen met zijn zakenpartner Rik Gielen gekocht. Samen willen ze het verloederde kasteel opnieuw doen opleven als wijndomein.

Het terrein van enkele tientallen hectare maakte in het verleden furore als ‘motoland', een in heel België gekende motorcrosslocatie. Omwonenden klommen echter op de barricade en klaagden over zowel geluidshinder als stofoverlast.

Na jaren palaveren moesten de motoren opkrassen en toverde industrieel Wilfried Van Moorleghem de Haksberg om tot een gigantisch wijndomein. Met 20.000 wijnranken was de nv Wijnkasteel Haksberg zelfs het op een na grootste wijndomein van het land. Het kasteel zelf deed dienst als restaurant.

In 2006 viel het doek over de nv Wijnkasteel Haksberg. Sindsdien ligt het domein er verwaarloosd bij en staat ook het witte kasteel te verloederen.

Tot nu, dus. Want Jos Rutten en Rik Gielen hebben grootse plannen met het domein. ‘Bedoeling is er opnieuw een wijndomein van te maken, waar de wijn centraal staat', zegt Rutten.

‘We hebben zowel het kasteel als het wijndomein aangekocht en aan beiden is nog behoorlijk wat werk. De komende maanden gaan we de wijngaard onder handen nemen.'

Ongeveer de helft van de 4,5 hectare grote wijngaard is aangetast door allerlei ziektes. ‘Er zit niets anders op dan de wijnranken uit te trekken en er nieuwe aan te planten', vertelt Rutten nog.

‘Het gaat om het stuk van het domein dat tegen de E314-autoweg ligt. We hopen in het najaar van 2015 al te kunnen oogsten.'

Het kasteel zal wellicht ingericht worden als vakantiehuis. Rutten en Gielen zijn ook van plan om met een nieuwe, Belgische schuimwijn op te proppen te komen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio