Bewoners protesteren tegen Twin Tower aan Sint-Pietersstation

GENT - Buurtcomité Buitensporig gaat dinsdag driehonderd bezwaarschriften indienen tegen de bouw van twee hoge woontorens naast het Sint-Pietersstation. Projectontwikkelaar Sofa wil er twee woontorens van 90 en 60 meter hoog bouwen. De bewoners vrezen dat de schaduw van de torens hun huizen in het donker zal zetten.

Er wordt al maanden gebouwd aan de 90 meter hoge Lovelingtoren vlak naast het station. Maar nu zijn er ook plannen om aan de Koningin Fabiolalaan een twin tower te bouwen. NV Sofa wil er samen met Optima twee woontorens bouwen op het bouwveld A5.

De bouwaanvraag voor twee torens van 90 en 60 meter hoog is ingediend, maar de plannen roepen massaal protest op bij de buurtbewoners. Buurtcomité Buitensporig kondigt maandag aan dat de bewoners een 300-tal bezwaarschriften zullen indienen. 'Wij gaan voor een project op mensenmaat met minder torens, meer zon en meer groen en minder beton in de buurt', klinkt het.

Het buurtcomité protesteerde enkele maanden geleden ook tegen de bouwplannen voor een spectaculair glazen diamant-vormig kantoor voor bank ING. Met succes, want de bouwaanvraag werd door het Gentse stadsbestuur afgewezen wegens 'te grootschalig'.

Schaduw

Buitensporig hoopt nu ook deze plannen tegen te kunnen houden. 'Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan spreekt over maximum 2 torens in zone A. Maar met deze bouwaanvraag zullen al 3 torens gebouwd kunnen worden', klinkt het.

'Bovendien bevat de bouwaanvraag geen schaduwstudies, terwijl de schaduw van deze torens over heel de Rijsenbergwijk zal vallen.' Buitensporig vraagt zich ook af of het een goed idee is om woontorens te bouwen vlak naast een druk treinstation.

Het openbaar onderzoek naar de bouwaanvraag loopt nog tot 22 januari. Daarna is het aan het Gentse stadsbestuur om al dan niet zijn fiat te geven voor de bouwplannen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio