Groen klaagt enorme energieverspilling aan

Winkels laten zelfs bij vrieskou deuren open

Winkels laten zelfs bij vrieskou deuren open

Christophe Gantois van Groen vroeg zelf in de winkels van de Boterstraat waarom de deuren open staan. Foto: pli

Ieper -

Nu het al enkele dagen goed vriest, blijven in de winkelstraten de deuren van verschillende winkels toch open staan. Zo proberen ze klanten te lokken, maar Groen Ieper is niet opgezet met de energieverspilling die daarmee gepaard gaat.

Christophe Gantois, kersvers gemeenteraadslid van Groen, klaagt aan dat heel wat winkels hun deuren laten open staan, ook al vriest het dat het kraakt. Op die manier wordt heel wat energie onnodig verbruikt. ‘Zelfs bij -2 graden laten negen winkels in de Boterstraat hun deuren open staan. Moet dat echt? En kan dit niet anders opgelost worden? Ik denk dat veel mensen zich die vragen stellen', aldus Christophe.

Hij trok zelf naar de bewuste winkels om zijn vragen te stellen. ‘Ik ben overal erg vriendelijk ontvangen en op één winkel na beslissen de uitbaters of verkoopsters dat niet zelf. Bij Lola en Lila werken ze normaal met alle deuren open, maar nu lieten ze slechts één van de deuren open. Free Record Shop moet dat doen volgens het ‘protocol' van de keten. Ook bij Kruidvat zijn ze dat verplicht van het hoofdbureau', verduidelijkt het groene gemeenteraadslid.

We vroegen het zelf aan Veerle Caenepeel, die schoenwinkel Avance openhoudt. ‘Er moet één deur zeker open staan van ons hoofdbureau. Het zijn trouwens deuren die zo gemaakt zijn, want als ze dicht zijn, kun je van de buitenkant niet naar binnen', verduidelijkt Veerle. Ze geeft toe dat het soms wel koud is als ze aan de kassa dichtbij de deur moet staan.

Koude handen

Christophe Gantois: ‘Ook bij Mayerline horen we een gelijkaardig verhaal. Het moet van Brussel! Bij Takko is het ook van moeten. Bij MS Mode mogen ze dicht na goedkeuring van het hoofdbureau. Bij MEXX vinden ze het niet klantvriendelijk en ook bij de Paprika is het van moeten, anders zien ze geen klanten.' Nochtans zouden veel verkoopsters het ook liever anders zien. Van één heeft Christophe zelfs aan haar handen moeten voelen om aan te tonen hoe koud ze het wel had. ‘Dus zelfs in tijden van hoge energiekosten, mensen met budgetmeters en dikke winterjassen moeten zij verplicht met hun deuren open werken! Een bordje aan de deur met OPEN zou nochtans ook kunnen helpen, zo doen ze dat bij Tommy Hilfiger', besluit Christophe.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio