Buurt protesteert tegen komst 90 en 60 meter hoge woontorens

Twin Tower niet welkom

Buurtcomité Buitensporig diende gisteren 360 bezwaren in tegen de plannen voor twee hoge woontorens.

Gent -

De bouwplannen voor de omgeving van het Sint-Pietersstation blijven protest uitlokken. Buurtcomité Buitensporig diende gisteren 360 bezwaren in tegen de plannen voor een Twin Tower aan de Fabiolalaan. De buurt vreest dat de woontorens van 60 en 90 meter hoog hun wijk in de schaduw gaan verstoppen.

De 90 meter hoge Lovelingtoren is de laatste jaren zonder veel protest verrezen naast het Sint-Pietersstation. Maar nu projectontwikkelaar Sofa nog twee hoge torens wil bouwen aan de Fabiolalaan, steigert heel de buurt.

Het buurtcomité Buitensporig overhandigde gisteren een pak van 360 bezwaren tegen de bouw van een Twin Tower met twee torens van 90 en 60 meter hoog aan de Fabiolalaan.

Schaduw

De bewoners vrezen dat de schaduw van de torens heel hun wijk in het donker zal zetten. ‘Maar schaduwstudies zijn in heel het dossier van de bouwaanvraag nergens te bespeuren', klinkt het.

‘Bovendien wordt het project Sint-Pieters steeds groter', zegt Fokke Dooijewaard van Buitensporig. ‘Eerst was er slechts één toren. Maar nu is er al sprake van twee torens van 90 meter hoog. Als die plannen zo doorgaan, wordt onze buurt in Gent het drukst bewoonde deel per vierkante meter.'

Buitensporig vindt het ook geen goed idee om woontorens te bouwen vlak naast een druk treinstation. ‘Slechts 7.100 van de 26.100 vierkante meter is als kantoorruimte gepland, terwijl er amper 56 vierkante meter publieke ruimte is.'

Diamant

Buitensporig protesteerde de voorbije maanden ook al luidkeels tegen de plannen voor een diamantvormig kantoorgebouw aan de Fabiolalaan. Met succes, want de plannen werden afgekeurd door het stadsbestuur. De buurt hoopt ook de plannen voor de Twin Tower tegen te houden.

‘Onze buurt kan dit soort gebouwen niet dragen. Daarom vragen wij een aanpassing van de plannen', zegt Dooijewaard.

‘Bovendien vragen we verduidelijking over onder meer een gepland fietspad met groenzone, waar we weinig concreets rond terugvinden in de uitwerking van de plannen.'

Het openbaar onderzoek naar de bouwaanvraag voor de Twin Tower wordt vandaag afgesloten. De komende maanden beslist het stadsbestuur of de plannen groen licht krijgen of niet.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio