Chirurgen opereren voortaan met joysticks

FOTO. Minder littekens na operatie dankzij robot

© dji

© Dominique Jauquet

© Dominique Jauquet

© Dominique Jauquet

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys kan voortaan kijkoperaties uitvoeren met een robot die door de chirurg met twee joysticks bediend wordt. Voor de patiënt betekent de zogenaamde robotica een kortere opname, sneller herstel en kleinere littekens.

Dominique Jauquet

De campus Henri Serruys is het enige ziekenhuis in de regio die over een operatierobot beschikt. ‘Het AZ Sint-Jan heeft in Brugge twee toestellen. Maar dankzij de fusie kunnen nu ook in het Serruysziekenhuis robots aan de slag. Als enige in de regio', zegt ondervoorzitter Franky De Block.

Met de Da Vinci-operatierobot heeft het Henri Serruysziekenhuis nu een nieuwe troef in handen. Robotica is een technologie die de chirurg helpt bij moeilijke ingrepen tijdens een kijkoperatie. ‘Vroeger had de patiënt meer te lijden onder de klassieke manier van opereren, met een insnijding in de buik', zegt uroloog Bjorn Verlinde.

‘De chirurg wordt via robotica ondersteund met een perfect driedimensionaal beeld. De bewegingen van de chirurg worden gekopieerd in het lichaam van de patiënt. Trillingen van de handen worden door de robot, die een even grote bewegingsvrijheid heeft als de menselijke hand, gecorrigeerd. Daardoor kan veel preciezer geopereerd worden en raken we minder makkelijk vitale lichaamsdelen', zegt dokter Verlinde.

De inschakeling van de robot heeft alleen maar voordelen voor de patiënt. De opnameduur is korter, patiënten herstellen sneller, er treedt minder bloedverlies op en de robot laat nauwelijks littekens na.

Prostaat

‘Bij de verwijdering van de prostaat bijvoorbeeld kan de patiënt al na vier dagen het ziekenhuis verlaten, zonder sonde. Bovendien kan hij zijn gewone leven onmiddellijk weer opnemen. Er is ook minder nood aan nabehandeling en er is behoud van continentie en erecties', zegt uroloog Bjorn Verlinde.

Een Da Vinci-robot kost zo'n 1,5 miljoen euro. De verpleegkundigen en andere medewerkers die betrokken zijn bij de operaties hebben intussen een opleiding achter de rug.

Het is de bedoeling om het eerste werkjaar vijftig ingrepen uit te voeren met de robot.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio