NMBS haalt vijfhonderd fietsen weg uit ondergrondse stalling

‘Sint-Pietersstation is geen fietsdepot'

‘Sint-Pietersstation is geen fietsdepot'

Meer dan zevenduizend fietsen kregen eind december een geel label. De fietsen die deze week nog steeds niet bewogen, worden zonder pardon weggehaald. Foto: fvv

GENT -

Eén op de vier fietsen blijft meer dan een maand staan aan het Sint-Pietersstation. Dat blijkt uit een labelactie van de NMBS. Daardoor zijn er veel te weinig plaatsen, ook in de nieuwe ondergrondse stalling. ‘Een fietsenstalling is geen opslagplaats', zegt de NMBS, die deze week honderden fietsen weghaalt. De Fietsersbond en Stad Gent vinden de blok echter geen goed moment voor zo'n actie.

Het probleem van de weesfietsen is niet nieuw. Maar het werd nog nooit op zo'n grote schaal in één keer in kaart gebracht.

De NMBS labelde tussen 19 en 21 december 7.591 fietsen rond en onder het Sint-Pietersstation met een geel papieren bandje. Zo'n bandje rond het wiel en spaken laat zien of een fiets al dan niet verplaatst is. Deze week, ruim vier weken later, werden de fietsen opnieuw gecontroleerd.

Verschrikkelijk

‘Tot onze verbazing bleek dat 26 procent of bijna tweeduizend van de geparkeerde fietsen rond het station de laatste vier weken niet hebben bewogen. Het fenomeen van de weesfietsen neemt duidelijk verschrikkelijke proporties aan', zegt NMBS-districtsdirecteur Christine Van Rijckeghem.

Omdat het station met een stevig capaciteitsprobleem kampt, besliste de NMBS om vanaf deze week alle fietsen die nog een geel bandje dragen, weg te halen. ‘Een fiets mag drie weken aan een stuk blijven staan. Maar vanaf dan mag hij volgens het reglement weggenomen worden', zegt Van Rijckeghem.

‘Wij willen niet de boeman uithangen. Maar Sint-Pieters mag niet het fietsdepot van heel Gent worden. De plaatsen zijn bestemd voor pendelaars.'

De meeste weesfietsen staan in de ondergrondse stalling, goed voor 1.700 plaatsen. Sinds de stalling eind oktober open ging, is ze bijna dagelijks volzet. Gisteren stonden er nog 496 gelabelde fietsen, goed voor dertig procent van de plaatsen. Begin februari worden ze zonder pardon weggehaald.

Weinig studenten zijn echter op de hoogte van de drie-weken-regel, zo bleek gisteren. De regel staat dan ook nergens aangegeven. Je moet al geduldig het ter plaatse uitgehangen huishoudelijk reglement lezen om er iets over te vinden.

Privéparking

De Fietsersbond juicht de actie toe. ‘Een fietsenstalling is geen privéparking', zegt Roel De Cleen. ‘Maar de NMBS kon wel bijna geen slechter moment kiezen. We zitten midden in de blok en het sneeuwt al weken. Heel wat mensen laten net nu hun fiets wat langer aan de kant staan.'

Ook schepen Filip Watteeuw (Groen) heeft vragen bij de timing van de labelactie. ‘Het station mag geen fietsdepot worden, maar de kerstvakantie en de blok zijn geen ideale periode voor zo'n telling. We moeten ze overdoen op een ander moment om betrouwbare cijfers te krijgen.'

Genoeg plaats?

Watteeuw benadrukt dat er extra plaatsen moeten bijkomen in Gent. Maar volgens het Project Gent Sint-Pieters, dat recent ook zijn eigen telling deed, is er plaats genoeg.

‘Op woensdagochtend 5 december hebben we rond en onder het station in het totaal 6.724 fietsen en 6.822 parkeerplaatsen geteld. Dat betekent dat er genoeg plaats is', zegt woordvoerster Gisèle Roegiest.

Maar waarom vind je er dan soms zo moeilijk plaats? ‘Er worden te veel fietsen aan de voorkant van het station geparkeerd, terwijl er aan de achterkant nog plaats vrij is', zegt Roegiest.

Watteeuw en de NMBS zoeken de komende maanden een oplossing voor mensen die hun fiets langer willen parkeren. Fietsen die verdwenen zijn kunnen opgehaald worden bij Max Mobiel of het Fietsdepot in de Academiestraat.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio