Chinese en Canadese producenten maken ook ‘Belgian Chocolates'

Vande Lanotte vecht tegen ‘valse pralines'

Vande Lanotte vecht tegen ‘valse pralines'

Bij zijn bezoek aan het West-Vlaamse pralinebedrijf kreeg minister Vande Lanotte een baardkapje aan. Bij het proeven mocht dat even af. Foto: blg

Economieminister Johan Vande Lanotte (SP.A) wil dat ‘Belgian Chocolates' beter beschermd worden. ‘Canadese en Chinese pralinemakers zetten zonder verpinken onze naam op hun doosjes', klaagt de sector.

Vande Lanotte bezocht gisteren het West-Vlaamse pralinebedrijf Pralibel. Het bedrijf produceert pralines in het middensegment en exporteert 80 procent van zijn productie. ‘Belgian Chocolates' vinden in het buitenland immers gretig aftrek vanwege hun hoge kwaliteit.

Maar de ‘piraterij' loert. ‘Buitenlandse bedrijven durven goedkope varianten maken van mindere kwaliteit, maar geven dat wel het label Belgian Chocolates mee', zegt Pralibel-directeur Paul Sulmon. ‘De naam Belgian Chocolates is niet beschermd, waardoor bij wijze van spreken een Indiër pralines kan verkopen alsof het Belgische zijn.'

Sulmon vreest voor reputatieschade wanneer er niet wordt ingegrepen. ‘Slechte producten verkopen onder hetzelfde label is nefast voor onze Belgische topproducten. Belgian Chocolates zou als titel net zo fel beschermd moeten worden als Champagne .'

Geen link met België

Guy Gallat, secretaris-generaal van sectorfederatie Choprabisco, bevestigt dat er alsmaar vaker nagemaakte Belgische chocolade op de markt opduikt. ‘Vooral in Aziatische landen, met China op nummer 1, maar ook bijvoorbeeld in Canada hebben we al zogezegde Belgian Chocolates gevonden, terwijl er geen enkele link met België te vinden was.'

Gallat: ‘Wanneer wij dat te weten komen, grijpen wij in. Niet altijd met evenveel succes, omdat we niet echt een stok achter de deur hebben. En tegen een bedrijf in het verre China gaan procederen, is niet zo evident.'

Kwaliteitslabel

Hij juicht het initiatief van Vande Lanotte dan ook toe. Die had gisteren wel oren naar de verzuchtingen van de Belgische pralinemakers en gaat juridisch laten uitzoeken of de term ‘Belgian Chocolates' niet beter beschermd kan worden.

Gallat: ‘Toevallig beweegt er op Europees vlak nu één en ander. Met de steun van Vande Lanotte zouden we zo'n nieuw Europees kwaliteitslabel veel sneller in de wacht kunnen slepen. Met zo'n label sta je bovendien ook veel sterker om in het buitenland te kunnen optreden tegen nagemaakte Belgische pralines.'

Vande Lanotte waarschuwde gisteren wel voor te hoge verwachtingen. Vermits er Belgische pralines in alle mogelijke kleuren, smaken en vormen bestaan, zou het niet zo eenvoudig zijn om die beschermd te krijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees