Horeca en Unizo vragen stadsbestuur om dringende maatregelen

‘Grote Markt is momenteel zo verlaten als Tsjernobyl'

Antwerpen -

De horeca op de Grote Markt zit in slechte papieren. Nu de malaise nog duidelijker wordt tijdens de koude wintermaanden, schreeuwen de uitbaters om een gerichte aanpak. ‘De historische binnenstad is een donker en verloederd gat geworden. Iedereen loopt hier in een boogje omheen', sakkeren ze. De stad begrijpt hun frustratie, maar heeft geen pasklare oplossing. ‘De situatie is bijzonder complex', aldus schepen Koen Kennis.

De knaloranje affiches op de ramen van ‘Bistro Referendum' zijn pijnlijk helder. ‘Over te nemen wegens faillissement', staat in blokletters te lezen. Na Brasserie Noord moet in enkele maanden tijd alweer een vaste waarde de deuren sluiten. Zelfs een legendarisch restaurant als ‘De Rooden Hoed' - het oudste van de hele stad - zit al lange tijd in een sukkelstraatje. Door de werken aan de Suikerrui konden veel zaken de voorbije zomer onvoldoende reserve opbouwen. Te gelijk is de teloorgang al langer aan de gang. Toch blijven de huurprijzen torenhoog, met een grote leegstand tot gevolg. ‘Als dit nog langer duurt, gaan we één voor één ten onder', voorspelt uitbater Roger Vercruyssen (32) van taverne 't Braboke.

Autovrije zone

Volgens Unizo Antwerpen heeft de stad veel te lang getalmd. ‘We worden er stilaan moedeloos van. Al jarenlang zijn er tal van losse ideetjes, terwijl een duidelijke visie ontbreekt. Nochtans zaten we al meermaals met het bestuur samen', stelt Nico Volckeryck scherp. Hij ziet de Grote Markt verder aftakelen. ‘Het plein en haar omgeving vertelt de geschiedenis van de grootste stad van Vlaanderen. Maar tegenwoordig is ze even verlaten als Tsjernobyl.'

Vooral de autovrije zone bezorgt de middenstand heel wat kopzorgen. De parkeerplaatsen zijn peperduur en zelfs de taxi's werden gebannen. ‘In de zomer is zo'n maatregel aangenaam, maar nu betekent het vooral ellende. Toeristen die in goedkopere hotels buiten het stadscentrum logeren, geraken niet ter plaatse. Bovendien zijn mensen opgekleed om uit eten te gaan. Het is niet evident om op naaldhakken de hele stad te doorkruisen', aldus zaakvoerder Olivier Reyniers (36) van eetcafé Ultimatum. Ook het verdwijnen van drukbezochte evenementen als Antwerpen Zingt, Antwerpen Proeft, het Bollekesfeest en het Dernycriterium zorgt voor wrevel. ‘Zodra iets goed begint te draaien, wordt het verplaatst naar een hippere locatie als het Zuid of het Eilandje. Maar een evenement als Taptoe mag de omgeving wel blijven gijzelen', merkt Vercruyssen op. Hij ziet de toekomst somber tegemoet. ‘We horen al jaren dezelfde praatjes. Altijd maar blijven babbelen, lost niets op.'

Mosselfeest

Toch wil het nieuwbakken stadsbestuur zo snel mogelijk met de handelaars rond de tafel gaan zitten. Het college beseft de ernst van de situatie. ‘Het is de bedoeling om beter te doen dan onze voorgangers. In het bestuursakkoord staan een aantal pistes: de heraanleg of herinrichting van het historisch centrum, een betere verlichting en meer evenementen. Maar voor we concrete maatregelen treffen, willen we eerst naar de betrokkenen luisteren. Dit dossier is ingewikkeld, want het strekt zich over meerdere beleidsdomeinen uit', zegt Koen Kennis (N-VA), schepen voor Middenstand, Toerisme en Mobiliteit.

De stad onderzoekt alvast de mogelijkheid om het Bollekesfeest terug naar het plein te halen. Dat stadsfestival wordt niet langer samen georganiseerd met het duurdere Antwerpen Proeft. Verder broeden de handelaars op een wekelijks ‘happy hour' en een modern mosselfeest. ‘We moeten niet alles willen ‘verhippen'. De Grote Markt behoort aan de gewone Antwerpenaar. Daar horen leuke evenementen bij', besluit Nico Volckeryck.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio