Geraint Thomas winnaar en leider in Tour Down Under

De 26-jarige Geraint Thomas (Sky) heeft de tweede rit in de Tour Down Under (Aus/WorldTour) gewonnen. Philippe Gilbert en Jurgen Roelandts waren betrokken bij een valpartij kort voor de finish.

Hij was de beste na een rit over 116,5 km met start in Mount Barker en aankomst in Rostrevor. De Spanjaard Javier Moreno Bazan werd in de sprint tweede en Ben Hermans derde. Tim Wellens bolde als vijfde over de eindmeet. De Brit slaat door zijn zege meteen een dubbelslag en neemt het okergele leidersshirt over van André Greipel.

Het kwartet met de Fransman Guillaume Bonnafond, de Deen Christopher Juul Jensen en de Australiërs William Clarke en Calvin Watson zorgde voor de eerste en enige lange vlucht van de dag. Zij mochten echter nooit meer dan 2:30 min voor het peloton uitrijden en werden voor het ingaan van de finale tot de orde geroepen.

De wedstrijd spatte op zowat 8 kilometer van de finish met de beklimming van de Corkscrew Road helemaal open. Op dat punt plaatste Thomas een verschroeiende demarrage. De Brit sloeg een kloof bergop maar Hermans kon na verloop van tijd samen met Bazan en de Nieuw-Zeelander George Bennett aansluiten. Hetzelfde deden Wellens en tien anderen.

Achter hen was het chaos door een valpartij die plaats had in volle afdaling naar de aankomstplaats. Onder anderen Philippe Gilbert en Jurgen Roelandts waren hierbij betrokken en werden opgehouden. Geraint Thomas kon zijn inspanning uiteindelijk bekronen met de dagzege en de leidersplaats.

Morgen/donderdag staat de rit tussen Unley en Stirling over 139 kilometer op het programma.

Uitslag (132 deelnemers):
1. Geraint Thomas (GBr - Sky) in 2u44:18 (gem. 42,5 km/u)
2. Javier Moreno Bazan (Spa) op 0:01
3. Ben Hermans
4. Tom Jelte Slagter (Ned) 0:04;
5. Tim Wellens;
6. Daniele Pietropolli (Ita);
7. Jack Bauer (NZe);
8. Wilco Kelderman (Ned);
9. Ion Izagirre (Spa);
0. George Bennett (NZe);

Algemeen klassement:
1. Geraint Thomas (GBr - SKY) in 6u19:32
2. Javier Moreno Bazan (Spa) op 0:05
3. Ben Hermans 0:07
4. Daniele Pietropolli (Ita) 0:14;
5. Tom Jelte Slagter (Ned);
6. Ion Izagirre (Spa);
7. Gorka Izagirre (Spa);
8. Tim Wellens;
9. Jack Bauer (NZe);
10. Tiago Machado (Por);

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.