Britse premier wil referendum over EU-lidmaatschap

Britse premier wil referendum over EU-lidmaatschap

Foto: REUTERS

De Britse premier David Cameron wil dat de Britten zich in een referendum kunnen uitspreken of hun land in de Europese Unie moet blijven. Dat heeft de Britse premier David Cameron in zijn langverwachte speech over de EU gezegd.

De toespraak over zijn Europabeleid werd dinsdagavond reeds vrijgegeven. Cameron wil in eerste instantie de relatie tussen zijn land en de Europese Unie heronderhandelen.

Indien herkozen zal hij een referendum in de eerste jaren van zijn nieuwe legislatuur organiseren, in de periode 2015-2017. De bevolking kan zich dan uitspreken over het resultaat van die onderhandelingen. Ofwel aanvaarden ze het, ofwel verlaten ze de Unie, zal Cameron zeggen.

'Het is tijd dat het Britse volk zijn zeg kan doen', verklaarde hij. 'Het is tijd voor ons om de kwestie over Groot-Brittannië en Europa af te sluiten.'

'Teleurstelling in EU nog nooit zo groot'

De Britse premier zei dat Groot-Brittannië zich niet wil afzonderen van de rest van de wereld, maar dat de publieke teleurstelling in de Europese Unie nog nooit zo hoog is geweest.

Een referendum vermijden zou een Britse exit meer waarschijnlijk maken, niet minder, zei Cameron. Zo zou de wrok tegen de EU alleen maar toenemen, en zouden mensen meer het gevoel krijgen dat de EU in een richting gaat waarvoor ze nooit getekend hebben.

'Vele Britten keren zich af tegen de Europese inmenging in hun dagelijkse leven en tegen de 'overbodige regels en voorschriften', voegde hij eraan toe.

Radicaal hervormen

Het is de eerste keer dat de Britse premier zich uitspreekt voor een referendum over het EU-lidmaatschap. Zelf denkt hij dat de Unie zal veranderen door de eurocrisis. De volksbevraging zal daarom ‘geen valse keuze' zijn. ‘Het zal een ‘in of uit' referendum zijn', zei Cameron.

Volgens hem kampt de Unie met drie grote problemen: de schuldencrisis, het concurrentievermogen en een haperend draagvlak bij de bevolking. Hij noemde het democratische draagvlak voor de EU in zijn land flinterdun.

Persoonlijk pleit Cameron voor een Brits lidmaatschap in een ‘meer flexibele, meer aanpasbare en meer open' Europese Unie. Hij gelooft dat de EU radicaal moet hervormd worden. 

Onder druk

De plannen voor het referendum komen er onder druk van tal van partijgenoten. De Conservatieven zijn van oudsher eurosceptisch. Labour vindt de speech alvast ‘zwak' en ‘bepaald door zijn partij' en dus niet bepaald door het nationale belang, aldus oppositieleider Ed Miliband.

De speech zal een aantal Europese landen ongerust maken, zoals Frankrijk en Duitsland. Europese functionarissen hebben Cameron al gewaarschuwd om de Unie als een à la carte-menu te behandelen, waaruit hij de voorwaarden kan kiezen. Ook de VS verkiest dat Groot-Brittannië in de EU blijft met 'een krachtige stem'.

 De speech was eerst vorige vrijdag gepland in Amsterdam, maar uitgesteld vanwege de gijzeling in Algerije. Woensdag houdt Cameron de speech dan toch in Londen.

Corrigeer

NIEUWS