Thaise activist krijgt 11 jaar cel voor majesteitsschennis

Een prominente politieke activist in Thailand is tot elf jaar cel veroordeeld wegens majesteitsschennis. Een rechtbank in Bangkok stelde Somyot Prueksakasemsuk woensdag verantwoordelijk voor twee artikels die de monarchie bekritiseerden. De stukken verschenen in het magazine ‘Voice of Thaksin', waarvan de 51-jarige man hoofdredacteur was.

Somyot is een ‘roodhemd', een aanhanger van de in 2006 verdreven premier Thaksin Shinawatra. Per artikel kreeg hij vijf jaar gevangenisstraf. Daar kwam nog een jaar cel bij wegens laster in een andere zaak.

Somyot was in 2010 prominent aanwezig in de wekenlange protesten in Bangkok tegen de toenmalige regering. Hij werd in april 2011 opgepakt, nadat hij met een petitie was begonnen om de wet tegen majesteitsschennis aan te passen. Sindsdien zat hij in voorlopige hechtenis. De rechtbank verwierp het argument dat de auteurs verantwoordelijk waren voor de inhoud van de artikels.

‘Schending'

Human Rights Watch (HRW) en de Europese Unie hebben de uitspraak al veroordeeld. De Unie heeft het over een ‘zware schending van het recht op de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid'. ‘Tegelijk tast dit het beeld aan van Thailand als vrije en democratische samenleving', aldus de EU.

Koning Bhumibol, intussen 85, heeft in Thailand bij sommige van zijn onderdanen de status van halfgod. En ook al heeft de koninklijke familie geen enkele officiële politieke rol, wordt ze toch beschermd door een van de strengste wetten ter wereld. Het Thaise gerecht heeft de zware straffen en arrestaties wegens beledigingen aan het adres van de koninklijke familie de laatste jaren opgedreven.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees