Angela Merkel 'bereid om te praten over Britse verzoeken'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid om te praten over de verzoeken van het Verenigd Koninkrijk over de relatie met de Europese Unie. Uiteindelijk moeten we een compromis vinden, klinkt het.

De Britse premier wil het EU-lidmaatschap van zijn land heronderhandelen en beloofde de Britten een referendum over het Britse lidmaatschap van de EU, als hij de verkiezingen in 2015 wint.

'We zijn natuurlijk bereid om te praten over de Britse verzoeken', zei Merkel op een persconferentie in Berlijn. 'Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat andere landen ook wensen hebben en dat we uiteindelijk een evenwichtig compromis moeten vinden.' 

Maar dat is voor Merkel nog geen prioriteit. Voor haar staat momenteel een akkoord over een Europese begroting voor de middellange termijn bovenaan de agenda.

Frankrijk en Duitsland verwerpen Europa à la carte

Eerder had Merkels minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle al gezegd dat Duitsland wil dat het Verenigd Koninkrijk een 'actief en constructief' lid van de Europese Unie blijft.

Maar Londen kan niet naar believen de aspecten van zijn lidmaatschap kiezen, vindt Westerwelle, die eraan toevoegde dat de EU niet minder maar meer integratie nodig heeft.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius reageerde gelijkaardig. ‘Je kunt geen Europa à la carte hebben', zegt hij. 

Intussen gaf ook de Franse president François Hollande een korte commentaar op Cameron. Bij monde van zijn woordvoerster luidde het: 'De president heeft zijn wens uitgedrukt dat Groot-Brittannië in de Europese Unie blijft. (...) Het Europa waar wij in geloven, is een solidariteitspact - en die solidariteit geldt voor alle lidstaten.'

Commissie reageert afwachtend

De Europese Commissie reageert nog erg afwachtend op de intenties van Cameron. 'Het is in het belang van zowel de Europese Unie als de Britse regering om een actief lid te zijn in het centrum van Europa', zei woordvoerster Pia Ahrenkilde Hansen, die niet op vragen over een heronderhandeling van het Britse lidmaatschap wilde ingaan.

Corrigeer

NIEUWS