Verhofstadt: ‘Cameron speelt met vuur'

Verhofstadt: ‘Cameron speelt met vuur'

Foto: BELGA

Met zijn speech schept de Britse premier David Cameron verwachtingen die niet ingelost kunnen worden. Dat zegt Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement. Hij verwijt Cameron onwetendheid over de werking van de EU.

Verhofstadt, zelf een fervente voorstander van een sterk Europa, vindt dat de Britse premier ‘met vuur speelt' als hij de Britten een perspectief biedt op nieuwe onderhandelingen over het lidmaatschap van de Europese Unie en een referendum.

‘Hij heeft geen controle over timing en resultaat van de onderhandelingen en wekt dus valse verwachtingen die nooit ingelost kunnen worden', zo reageert liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt op de speech van Cameron over het Europees beleid.

‘Geen individuele onderhandelingen'

Voor Verhofstadt kan er geen sprake zijn van individuele onderhandelingen. ‘Indien dat gebeurt, zullen ook andere landen toegevingen willen en zal de eenheidsmarkt ontrafeld worden', zo waarschuwt de Belgische oud-premier.

Hij wijst er ook op dat het discours van de Britse conservatief tal van ‘inconsistenties' bevat en ‘onwetendheid' over het functioneren van de Unie aantoont.

Volgens Verhofstadt is onenigheid binnen de Britse conservatieve partij over de Europese koers ‘het echte probleem van Cameron'. ‘Hij lijkt de belangen van zijn land op te offeren voor de stabiliteit van de partij', zo stelt de fractieleider. De pro-Europese Britse fractiegenoten van Verhofstadt maken deel uit van de regering van Cameron.

Chantage

Net als Verhofstadt waarschuwt ook Europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) Cameron ervoor om de Europese partners niet te chanteren. ‘Als we onze goesting krijgen, dan houden we een referendum waarin ik het lidmaatschap zal steunen', zo leest de sociaaldemocrate de boodschap uit Groot-Brittannië.

Van Brempt wijst een Europa à la carte af. ‘Terwijl de Europese Unie gaat over samenwerking en afspraken, behandelt Cameron de Unie als een zelfbedieningsrestaurant waar je kunt kiezen waarin je op dat moment zin hebt.'

Het Vlaams Belang is wel medestander van Cameron in diens streven naar ‘een losser, flexibeler Europees samenwerkingsverband tussen soevereine landen dat gebaseerd is op de interne markt'.

‘Enkel door de burgers, de volkeren in Europa inspraak te geven kan een beter en sterker Europee samenwerkingsverband uitgebouwd worden. Het referendum is daartoe het meest geschikte instrument. Ook de Vlamingen moeten zich per referendum kunnen uitspreken over Europese thema's', stelt Europarlementslid Philip Claeys.

Corrigeer

NIEUWS