Brutale verkrachter veroordeeld tot celstraf met ruim uitstel

Beringen -

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde donderdag een 39-jarige man uit Beringen tot 4 jaar celstraf, waarvan drie jaar met uitstel, voor de verkrachting met foltering van zijn 32-jarige ex op 15 april 2012.

De man ging bijzonder agressief te werk: hij gebruikte een fles azijn en zijn vuist om het slachtoffer te verkrachten. De buurtbewoners hoorden die ochtend rond 4 uur het geschreeuw van een vrouwenstem dat gedurende een uur door merg en been ging. Toen de politie ter plaatse kwam, verschanste hij zich op het plat dak van een appartement in aanbouw schuin tegenover dat van zijn ex. Het slachtoffer zat onder het bloed en het appartement lag overhoop.

In januari had de verkrachter zijn ex ook al een vuistslag in haar gezicht gegeven. Die slagen herhaalden zich in oktober 2012, toen zij de hond uitliet. Hij sloeg haar in het gezicht, duwde haar tegen de grond en reed vervolgens weg.

De onderzoeksrechter had hem na de slagen in januari 2012 al onder voorwaarden vrijgelaten. Zijn voorwaarden, zoals een contactverbod, werden op 14 april 2012 verlengd, maar toch beging hij de brutale verkrachting.

Beiden hadden tussen september 2009 en oktober 2011 een relatie. De feiten speelden zich af in een periode na de relatiebreuk dat de twee nog contacten met elkaar onderhielden, maar in een sfeer van jaloezie, alcoholgebruik en geweld. De man stalkte zijn ex en bestookte haar met sms-berichten.

De correctionele rechtbank van Hasselt veroordeelde de man tot vier jaar celstraf waarvan drie jaar met uitstel. Aangezien de effectieve celstraf minder dan drie jaar bedraagt, moet de man zijn celstraf in de praktijk wellicht niet uitzitten. In België zitten de gevangenissen zodanig vol dat celstraffen onder de drie jaar veelal worden vervangen door een voorwaardelijke straf onder elektronisch toezicht.

Aan het uitstel voor de drie jaar celstraf werden voorwaarden gekoppeld. Hij moet in therapie gaan voor zijn agressie- en alcoholproblematiek en wegblijven bij zijn ex. De Beringenaar is voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet. Hij draait op voor de 8.000 euro gerechtskosten. De rechtbank kende het slachtoffer een provisie van 8.000 euro toe en stelde voor de definitieve schadebegroting een deskundige aan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio