Procedure over verbrandingsoven kan meer dan een jaar duren

Recover Energy trekt naar Raad van State

Recover Energy trekt naar Raad van State

In de omgeving van Kampenhout-Sas is al veel protest gevoerd tegen de mogelijke komst van de oven. Foto: if

Kampenhout/Haacht -

Recover Energy is nog steeds vastberaden om een verbrandingsoven in Kampenhout-Sas te bouwen. Zelfs nu Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan tekende waardoor dat niet meer kan.

Voor Recover Energy, het bedrijf dat de verbrandingsoven aan het Sas wil bouwen kwam de beslissing van Muyters als een donderslag bij heldere hemel. De enige optie die het bedrijf rest, is naar de Raad van State trekken om het PRUP ongeldig te laten verklaren. En dat is het bedrijf ook van plan: ‘We hebben zestig dagen de tijd om protest aan te tekenen. We trekken zeker naar de Raad van State via de lange procedure. Dat betekent dat de uitspraak pas over een jaar of anderhalf jaar wordt verwacht', zegt Johan Boon van Recover Energy.

Bij vzw Stop de Oven, waar woensdag euforisch werd gereageerd, zijn ze niet verbaasd. ‘Het is hun goed recht en de enige uitweg dat het bedrijf nog heeft', zegt voorzitter Joost De Cock. ‘Maar de ondertekening van het PRUP is wel een mijlpaal. Recover Energy voelt dat we aan het winnen zijn en ontbindt nu nog maar eens zijn duivels. Maar ook wij houden vol, al kunnen we momenteel niet veel actie ondernemen en moeten we afwachten. Bovendien, als de Raad van State Recover Energy gelijk geeft, staan ze weer bij af. Want zowat iedereen op provinciaal of Vlaams vlak is tegen de oven', maakt hij zich sterk.

Johan Boon is niet te spreken over de beslissing van Muyters. ‘Ik vind het hallucinant dat dit nog wordt geslikt. Muyters verloochent zijn eigen visie op afvalbeleid. Het lijkt wel alsof het enige parlement dat is ons land bestaat, de Raad van State is. Ook Muyters kon vermoeden dat we protest gingen aantekenen', zegt hij. ‘En wat gezegd van het kabinet van minister Crevits (CD&V) dat het dossier bewust vertraagt door geen handtekening te zetten onder het document dat een samenwerking met Waterwegen en Zeekanaal mogelijk maakt? Zonder die handtekening kunnen we geen milieuaanvraag indienen terwijl ons dossier al eeuwen klaarligt. Ik heb Stop de Oven de vraag gesteld waarom ze een weigering van de oven als een overwinning zien. Zonder eigen oven aan het Sas blijft het transport van afval richting Antwerpen wel over het Sas lopen en met de warmte-energie die loskomt, moet een deel van onze energie niet uit het buitenland komen.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio