Koningin vraagt ontbinding van stichting Fons Pereos

'Fabiola gekwetst door ongeloof rond stichting'

'Fabiola gekwetst door ongeloof rond stichting'
Koningin Fabiola is gekwetst door de manier waarop ze door de media en de politici behandeld werd naar aanleiding van haar stichting 'Fons Pereos'. Vrijdag liet ze via haar advocaten bekendmaken dat ze haar omstreden stichting ontbindt.

Fabiola laat weten dat de beslissing haar zwaar valt. De koningin betreurt dat het fonds zo veel misverstanden heeft veroorzaakt en dat het negatieve reacties teweegbracht. 'Dit heeft me diep geraakt', klinkt het.

Ze herhaalt dat ze de stichting enkel wilde financieren met geld dat ze erfde van haar peter en andere familieleden. 'Ik wens opnieuw te benadrukken dat mijn dotatie jaar na jaar volledig wordt gebruikt voor de uitgaven van mijn huishouden en voor mijn kosten, in het bijzonder de vertegenwoordigingskosten.'

Fabiola erkent dat ze 'onvoldoende' rekening hield met de politieke gevolgen van haar daad, 'die in essentie een privékarakter had'. 'Bezorgd om het behoud van de eenheid, neem ik de plicht op mij om deze stichting te verzaken, zelfs al valt dit gebaar me zwaar.'

Wat de koningin-weduwe dan wel met haar erfenis zal doen, ligt volgens haar entourage nog niet vast. 'Wat in de toekomst zal gebeuren, is nog niet duidelijk. De koningin zal vermoedelijk wel op zoek gaan naar een betere, alternatieve wijze om haar doelen te verwezenlijken', klinkt het op het paleis.

Gekwetst

De koningin is 'zwaar gekwetst' door de polemiek die ontstond na de oprichting van 'Fonds Pereos', luidt het in een communiqué. Volgens Pierre-Yves Monette, de gewezen raadgever van koning Boudewijn, is de koningin vooral aangedaan omdat zoveel mensen haar ervan beschuldigen slechte bedoelingen te hebben. Toen begin januari bekend raakte dat de koningin de stichting had opgericht, beschuldigden verschillende politici haar ervan belastingen te willen ontduiken. Sindsdien is het bedrag van haar dotatie verlaagd.

'De koningin richtte de stichting op om de herinnering aan koning Boudewijn te vereeuwigen, niet om geld aan haar neven te schenken', legt Pierre-Yves Monette uit. Koningin Fabiola heeft vrijdag in een persbericht benadrukt dat ze niet voldoende heeft nagedacht over de politieke gevolgen van haar daden. Monette noemt die verklaring 'een nederig gebaar'.

Controverse

De kinderloze koningin wil na haar dood minstens een deel van haar fortuin naar haar neven en nichten laten vloeien. Onder meer daarvoor richtte ze de private stichting Fons Pereos op.

Het kwam erop neer dat Fabiola een aparte rechtsfiguur had gecreëerd en daarin haar vermogen had ondergebracht. Na haar dood hoefden haar erfgenamen daardoor geen successierechten te betalen, die tot zeventig procent oplopen.

Het nieuws verhitte de gemoederen, ook in de politiek. Zo kwam de discussie over de vermindering van de dotaties aan de koninklijke familie in een stroomversnelling. Premier Elio Di Rupo kondigde aan de jaarlijkse dotatie van de koningin dit jaar al met dertig procent te verminderen.

Sinds de dood van Boudewijn ontving Fabiola een kleine 27 miljoen euro dotaties, dit jaar alleen al 1,4 miljoen euro. De erfenis van Boudewijn zou naar schatting 75 miljoen bedragen. Hoe rijk Fabiola is, valt moeilijk te becijferen. Ze woont gratis in kasteel Stuyvenberg en heeft de reputatie zuinig te leven.

Corrigeer

MEER NIEUWS